Zdravotník v Kalifornii mal pozitívny test na COVID-19 len týždeň od podania vakcíny

NETKY.SK • 30 December 2020, 10:57 • 2 min
Zdravotník v Kalifornii mal pozitívny test na COVID-19 len týždeň od podania vakcíny

Vakcíny od spoločností Moderna a Pfizer sa zdajú byť najbezpečnejšie z dosiaľ vytvorených. V americkom štáte Kalifornia však nastal s vakcínou od Pfizeru menší problém. Zdravotník, ktorý bol len pred týždňom očkovaný, dostal koronavírus.

slovakia

left justify in out

Očkovanie 

Zdravotný pracovník Matthew W., ktorý pracuje v dvoch rôznych nemocniciach v štáte Kalifornia, sa pre ABC News vyjadril, že počas minulého týždňa mu bola podaná očkovacia látka proti koronavírusu od spoločnosti Pfizer. Podľa svojich slov pár dní po podaní vakcíny cítil bolesť v ruke, no okrem toho nemal žiadne vedľajšie príznaky.

 

img

 

Po šiestich dňoch od vakcinácie však ochorel. Bolo to presne na Štedrý deň. Matthew pracoval v sekcii, kde sa dostával do priameho kontaktu s pozitívne testovanými pacientmi. Dňa 25-teho decembra sa teda rozhodol ísť na testovanie COVID-19. Vyšiel mu pozitívny výsledok. 

 

Trvá to nejaký čas 

Christian Ramers, špecialista na infekčné choroby zo San Diega pre ABC News uviedol, že takýto scenár sa síce neočakával, ale realtívne sa mohol odohrať. "Klinické štúdie o vakcinácii COVID-19 od spoločnosti Pfizer uvádzajú, že telo je schopné vytvoriť si protilátky za 10 až 14 dní od podania vakcíny," vyjadril sa.

 

img

 

Ako funguje očkovanie proti COVID-19?

Vakcinácia okrem toho neobsahuje samotný vírus COVID-19. Jej súčasťou je gén mRNA, ktorý funguje ako recept. Po tom, ako sa tento gén dostane do našeho tela, imunitný systémbude vedieť, ako má postupovať pri obrane organizmu. Biele krvinky (imunitný systém) sa spočiatku "zbláznia", pretože si myslia, že vakcína je zlo, ktoré musí z tela von. Môže sa to prejaviť ako opuch, alebo v rôznych iných vedľajších účinkoch. V konečnom dôsledku je to však dobrá správa, pretože vaše telo začína reagovať!!! na vakcínu. 

 

img

 

"Prvá dávka vakcíny funguje zhruba na 50%, až pri druhom očkovaní je účinnosť proti COVID-19 na 95-tich percentách," dodal Ramers.

 

Viacero prípadov 

Z toho vyplýva, že Matthew W. bol nakazený pred podaním vakcíny, pretože inkubačná doba trvá zhruba dva týždne. Doktor Ramers tvrdí, že vie o niekoľkých ďalších miestnych prípadoch, kdy došlo k infikovaniu zdravotníckych pracovníkov v čase, keď dostali vakcínu. Tvrdí, že všetky prípady ilustrujú skutočnosť, že výsledky nie sú okamžité. Aj keď začnete dostávať určitú ochranu, nebude to úplná ochrana.

 

img

 

Zaočkovaní ešte nevyhrali 

Ramers hovorí, že Matthewov príbeh tiež ukazuje, že ani s vakcínami sa pandémia nezvráti okamžite. Dodáva, že tento prípad je príkladom toho, prečo sú ochranné rúška, umývanie rúk a ďalšie opatrenia proti COVID-19 tak dôležité, a to aj po podaní vakcíny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies