AKTUALIZOVANÉ Vyhlásenie nezávislosti Katalánska vyvolalo riadny zmätok

NETKY.SK • 11 Október 2017, 13:10 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Vyhlásenie nezávislosti Katalánska vyvolalo riadny zmätok

BARCELONA - Katalánski poslanci dnes podpísali deklaráciu nezávislosti Katalánska od Španielska. Dokument zatiaľ nenadobúda účinnosť. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Vyhlásenie podpísal aj katalánsky premiér Carles Puigdemont, ktorý predtým v prejave pred katalánskym parlamentom vyhlásil, že Katalánci v nedávnom referende získali právo na nezávislosť. Puigdemont zároveň regionálnemu parlamentu navrhol, aby účinky referenda o nezávislosti Katalánska odložil, a Madrid vyzval na dialóg - aj napriek tomu, že o nezávislosť regiónu sa bude aj naďalej usilovať. Okrem Puigdemonta dnes formálne vyhlásenie nezávislosti podpísal aj jeho zástupca Oriol Junqueras, predsedníčka katalánskeho parlamentu Carme Forcadellová a 72 poslancov vládnej väčšiny. 

 

Predpokladá sa, že o tejto deklarácii bude regionálny parlament hlasovať, ak sa rokovania o urovnaní závažnej politickej krízy medzi Barcelonou a Madridom skončia neúspechom. Vyhlásenie nezávislosti Katalánska obsahuje aj výzvu ku všetkým štátom a medzinárodným organizáciám, aby uznali Katalánsku republiku ako nezávislý a suverénny štát. Signatári sa v ňom obracajú na katalánsku vládu, aby podnikla všetky kroky nevyhnutné na implementáciu prijatého vyhlásenia.

 

Španielska vláda už odmietla deklaráciu nezávislosti Katalánska, ktotú podpísali jej lídri, aj napriek tomu, že ju neviedli do platnosti. Podľa podredsedníčky španielskej vlády Soraye Sáenz de Santamaria však Puigdemont len nevie čo robiť. "Prezidentov príhovor, ktorý dal, patril osobe, ktorá nevie, kde je, kam ide a s kým chce ísť. Po tom, ako prišiel tak ďaleko a priviedol Katalánsko na najvyššiu úroveň napätia v jeho histórii, uvalil prezident Puidemont jeho autonómny región do najvačšej neistoty," uviedla a dodala, že nikto ani on sám si nemôže nárokovať sprostredkované rokovania. 

 

Španielsky premiér Mariano Rajoy formálne požiadal katalánskeho regionálneho prezidenta Carlesa Puigdemonta, aby mu objasnil, či vyhlásil alebo nevyhlásil nezávislosť regiónu. To má centrálnej vláde v Madride pomôcť pri rozhodovaní sa o ďalších krokoch, ktoré v tejto súvislosti podnikne. Rajoy sa v stredu po mimoriadnom rokovaní vlády vyjadril, že jasnosť situácie požaduje článok ústavy, na základe ktorého by Španielsko mohlo zrušiť autonómiu Katalánska a prevziať kontrolu nad jeho vybranými alebo všetkými úradmi.

Zatiaľ nie je jasné, či má dokument akékoľvek právne postavenie. Rajoy v reakcii na utorkové vyhlásenie v stredu obvinil Puigdemonta z úmyselného vytvárania zmätku a vyhlásil, že chce znova nastoliť "istotu".

 

Európska komisia (EK) stojí pevne za španielskym premiérom Marianom Rajoyom pri tom, ako zvláda záležitosť nezávislosti Katalánska. Podpredseda EK Valdis Dombrovskis konštatoval, že "komisia pozorne sleduje situáciu v Španielsku a opakuje svoju skoršiu výzvu na plné rešpektovanie španielskeho ústavného poriadku" a podporuje snahy o zaistenie jednoty. Uviedol, že eurokomisári dnes krátko prediskutovali vývoj v Španielsku. Agentúra AP pripomína, že katalánske úrady sa obrátili na EK, aby pomohli so sprostredkovaním s Madridom, ale Rajoy pomoc Európskej únie nežiadal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies