Kardiológom vlani pribudlo 90 tisíc nových pacientov

NETKY.SK • 9 December 2014, 12:45 • 2 min
Kardiológom vlani pribudlo 90 tisíc nových pacientov

BRATISLAVA - Počas uplynulého roka pribudlo kardiológom na Slovensku takmer 90 tisíc nových pacientov, ich celkový počet tak presiahol 580 tisíc.

slovakia

left justify in out

Najväčšie zastúpenie mali ľudia vo veku 45 až 64 rokov, pre problémy so srdcom ich bolo sledovaných 172,6 tisíca. Vyplýva to z publikácie Činnosť v kardiologických ambulanciách v SR 2013 vypracovanej Národným centrom zdravotníckych informácií (NCZI).

 

Druhú najpočetnejšiu skupinu pacientov tvorili mladí ľudia do 24 rokov, ktorých bolo viac ako 137,6 tisíca. Spomedzi novo zistených ochorení boli v tejto vekovej kategórii najčastejšie diagnostikované poruchy srdcového rytmu a hypertenzné choroby. Naposledy spomínané ochorenie dominovalo aj u pacientov vo veku od 25 do 64 rokov. "Počet diagnostikovaných ischemických ochorení srdca narastá spolu s vekom. Vo veku 45 až 64 rokov je počet osôb s novo zistenou ischemickou chorobou srdca viac ako 5-násobne vyšší ako vo veku 25 až 44 rokov. V populácii 65- a viacročných sú ischemické choroby srdca najčastejšie zisťovanými ochoreniami obehovej sústavy," konštatuje NCZI. 

 

Ako ďalej vyplýva zo zverejnených údajov, počet návštev pacientov u kardiológov presiahol milión, z čoho návštevy detí do 18 rokov tvorili 11 percent. Najvyťaženejšie boli ambulancie v Košickom kraji (19 %) a Bratislavskom kraji (18 %). NCZI však pripomína, že v týchto krajoch sú vysokošpecializované zdravotnícke zariadenia na kardiológiu. Najnižšiu návštevnosť zase evidovali v Trnavskom kraji (7%).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies