Europol nezákonne zhromažďoval údaje o obyvateľoch krajín EÚ!

NETKY.SK • 22 August 2022, 17:53 • 2 min
Europol nezákonne zhromažďoval údaje o obyvateľoch krajín EÚ!

HAAG - Europol je agentúra Európskej únie na presadzovanie práva. Hlavným cieľom je pomôcť vytvoriť bezpečnejšiu Európu v prospech všetkých občanov EÚ.

slovakia

left justify in out

Europol okrem toho, že robí mnoho záslužnej činnosti, nezákonne zhromažďoval obrovské množstvo osobných údajov obyvateľov európskych krajín. Zistil to Európsky dozor pre ochranu údajov (EDPS). Podľa nich policajná agentúra EÚ takto zhromaždila milardu rôznych informácií.

 

img

 

Citlivé údaje  boli čerpané zo správ o zločinoch, ďalej  zo šifrovaných telefónnych služieb a  taktiež odobraté od žiadateľov o azyl, ktorí nikdy žiadny zločin nespáchali. Tiež mali byť takto získavané aj údaje bežných Európanov. 

 

Zástancovia ochrany údajov tvrdia, že objem informácií uchovávaných v systémoch Europolu predstavuje masové sledovanie a je krokom na ceste stať sa európskym náprotivkom americkej Národnej bezpečnostnej agentúry, organizácie, ktorej tajné sledovania odhalil americký whistle-blower Edward Snowden. 

 

img


Údaje získavali najmä od vnútroštátnych policajných orgánov za posledných šesť rokov v sérii dátových výpisov z neznámeho počtu trestných vyšetrovaní. Dozorný orgán nariadil Europolu, aby vymazal údaje uchovávané viac ako šesť mesiacov, a dal mu rok na to, aby vyriešil, čo možno zákonne uchovávať.

 

Komisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová obhajuje Europol. „Orgány činné v trestnom konaní potrebujú nástroje, zdroje a čas na analýzu údajov, ktoré sa im zákonne odovzdávajú," uviedla a dodala: „V Európe je Europol platformou, ktorá podporuje národné policajné orgány pri plnení tejto herkulovskej úlohy. Komisárka tiež tvrdí, že právne obavy vznesené EDPS predstavujú „vážnu výzvu“ pre schopnosť Europolu plniť si svoje povinnosti.

 

Minulý rok navrhla rozsiahle zmeny v nariadení, ktoré je základom právomocí Europolu. V prípade prijatia zákona by tak mohli byť nezákonne získané údaje o občanoch žijúcich v EÚ spätne legalizované. 

 

Prečítajte si aj: Rusi získali dôkazy o tom, že Dariu Duginovú zavraždila ukrajinská tajná služba!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies