Kanadu pobúril doživotný trest, ktorý kanadskému duchovnému udelili v KĽDR

NETKY.SK • 16 December 2015, 18:40 • 2 min
Kanadu pobúril doživotný trest, ktorý kanadskému duchovnému udelili v KĽDR

TORONTO - Kanada vyjadrila dnes zhrozenie nad neobvykle tvrdým trestom, ktorý udelil najvyšší súd v Severnej Kórei kanadskému duchovnému juhokórejského pôvodu Hyeonovi Soo Limovi, berúc do úvahy "jeho vek a chatrné zdravie".

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie kanadského ministerstva zahraničných vecí.

 

Najvyšší súd KĽDR dnes 60-ročného Lima odsúdil na doživotie ťažkých prác za "rozvratnú činnosť" voči štátu. Hovorkyňa kanadskej vlády uviedla, že Kanade nebolo umožnené stretnúť sa s duchovným od februára, keď ho zadržali úrady v KĽDR, čo označila za "vážne porušenie Viedenského dohovoru o konzulárnych stykoch".

 

Lim (60) emigroval do Kanady z Južnej Kórey v roku 1986 a je kanadským občanom. V Toronte sa staral o 3000-člennú kórejskú presbyteriánsku farnosť. Do KĽDR vycestoval 31. januára z Číny na rutinnú humanitárnu misiu. Predtým Severnú Kóreu navštívil viac než 100-krát, uviedol hovorca jeho rodiny.

Cieľom jeho cesty bolo podporiť humanitárne projekty v KĽDR, kde jeho farnosť podporuje miestny ústav sociálnej starostlivosti, materskú školu a detský domov.

 

Lim sa na júlovej tlačovej konferencii zvolanej úradmi KĽDR priznal k sprisahaniu so zámerom zvrhnúť severokórejskú vládu. Ďalší cudzinci zadržaní v Severnej Kórei, ktorí boli neskôr prepustení, však uviedli, že ich počas väznenia k podobným výrokom a priznaniam prinútili.

 

KĽDR má veľmi prísne opatrenia zamerané proti misionárskym a náboženským aktivitám, ktoré považuje za ohrozenie postavenia vládneho režimu. Už ponechanie biblie na verejnom mieste môže viesť k zatknutiu a tvrdému postihu. USA i Kanada vystríhajú svojich občanov pred cestou do Severnej Kórey.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies