Kanadská opozícia požaduje ukončenie predaja zbraní do Saudskej Arábii

NETKY.SK • 8 August 2017, 13:58 • 2 min
Kanadská opozícia požaduje ukončenie predaja zbraní do Saudskej Arábii

TORONTO – Predstavitelia kanadskej opozície požadujú zastavenie predaja zbraní do Saudskej Arábie, po tom boli zbrane použité voči bezbranným šítskym civilistom na východe krajiny.

slovakia

left justify in out

Na fotografiách uverejnených na sociálnych sieťach sa totiž objavujú obrnené vozidlá, o ktorých sú vojenskí odborníci presvedčení, že sú takmer s určitosťou kanadskej výroby. Zbrane používajú najmň saudské vládne sily v provincii Qatif proti civilnému obyvateľstvu. Ak sa potvrdí, že kanadský vojenský arzenál je predávaný do krajín, v ktorých ho zneužívajú, musí dôjsť k neodkladnému pozastaveniu dovozu. Kanadská obranná politika totiž zakazuje predaj kanadského vojenského arzenálu do krajín, kde existuje riziko, že sa môžu použiť pri porušovaní ľudských práv.

 

Saudská Arábia, ktorá je často kritizovaná a obviňovaná z porušovania ľudských práv, je momentálne druhým najväčším kupcom kanadských zbraní, po USA. Aj napriek tomu, že je len málo krajín, ktoré prihliadajú na to ako budú zbrane použité, Kanada určite patriť medzi ne. Prijatím týchto pravidiel chce zamedziť zločinom páchaných na ľuďoch, či už z náboženského, etnického alebo iného zaradenia.

 

Kanadská dcérska spoločnosť americkej General Dynamics má podpísanú 10-ročnú zmluvu vo výške 11 miliárd USD. Tá nastolila určitú stabilitu v meste neďaleko Toronta, kde spoločnsť sústredila svoju výrobu a v továrni zamestnáva tisíce kanadských pracovníkov. Aktivisti za ľudské práva odsudzujú takéto obchodovanie a požadujú zrušenie obchodnej dohody.

 

"Je zbytočné tvrdiť, že kanadské pracovné miesta by mali závisieť od vývozu zariadení, ktoré sa budú používať na páchanie hrubého zneužívania občanov. To nemôže byť spôsob, akým budeme stavať naše hospodárstvo," hovorí Peggy Mason, prezident Rideau Institute Ottawa. Podľa Amnesty International bolo od začiatku roka 2017 popravených najmenej 66 ľudí v Saudskej Arábii, z toho 26 za posledné tri týždne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies