Kaliňák: Za protipožiarne opatrenia v rómskych osadách zodpovedá obec

NETKY.SK • 16 November 2016, 15:16 • 2 min
Kaliňák: Za protipožiarne opatrenia v rómskych osadách zodpovedá obec

BRATISLAVA - Samotní obyvatelia osád nemajú v správe hygienické stanice ani protipožiarnu ochranu, všetky tieto veci má v správe obec, pod ktorú patria.

slovakia

left justify in out

Agentúre SITA to povedal minister vnútra Robert Kaliňák, reagoval tak na zistenia verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej, ktorá dnes novinárom na tlačovej besede predstavila výsledky prieskumu, podľa ktorého prístup k pitnej vode v rómskych osadách na Slovensku je stále nedostatočný, navyše väčšina rómskych osád na Slovensku nemá preto ani zabezpečenú riadnu protipožiarnu ochranu.

 

Prieskum hodnotil pokrok v sprístupňovaní pitnej vody pre všetkých od roku 2004 a zistil, že pri súčasnom tempe by sa podarilo pripojiť všetky obydlia v rómskych osadách k pitnej vode až v roku 2035, čo je z pohľadu ochrancu práv neprimerane dlhý čas. Prieskum tiež ukázal, že príjazd hasičských áut je vzhľadom na hustotu rómskych obydlí často veľmi komplikovaný, ak neexistuje príjazdová cesta, je nemožný. Vzhľadom na podmienky, v akých Rómovia žijú, je riziko požiaru vysoké, v prípade rómskych chatrčí je veľké aj riziko ohrozenia života.


"Závisí od obce k obci, akým spôsobom k tejto infraštruktúre pristupuje," povedal Kaliňák novinárom. Prieskum Kancelárie verejnej obhajkyne práv tiež ukázal, že obce nemajú finančné prostriedky na vykonávanie preventívnych opatrení vrátane údržby prístupových ciest, udržiavania voľných plôch či zabezpečenia zdroja vody. Kaliňák k tomu dodal, že ak je vo väčšine prípadov stav v osadách neudržateľný, "potom treba urobiť štruktúru tak, aby sa to udržať dalo". S tým súvisia podľa neho najmä majetkové opatrenia a manažérsky prístup kontroly a správy a tiež to, akým spôsobom s tým budú obce hospodáriť. "Je našou úlohou, aby sme to odstránili," povedal minister.


V rámci prieskumu pracovníci ombudsmanky navštívili 20 osád, z ktorých 17 má dobrovoľný hasičský zbor, iba tri z nich sú však dostatočne vybavené na to, aby mohli zasiahnuť v prípade požiaru. Požiar sa hlási okresným hasičským zborom, možnosť použitia hasičskej techniky v rómskych osadách sa však výrazne líši. Ombudsmanka preto vyzvala Národnú radu SR, aby prijala legislatívu, na základe ktorej majú ministerstvá vnútra a financií zabezpečiť pre obce také podmienky, aby mohli prijať príslušné protipožiarne opatrenia, a to najmä hydranty a prístupové cesty. Požaduje tiež, aby bol prijatý zákon o prístupe k pitnej vode, ktorý by stanovil subjekty, ktoré sú za to zodpovedné, a zabezpečil vymáhateľnosť tohto práva.

 

Dubovcová pritom poukázala na takzvaný právny dualizmus na Slovensku. Vysvetlila, že orgány verejnej správy v rómskych osadách niektoré zákony neuplatňujú alebo uplatňujú inak ako v iných častiach krajiny. Nerobia to však podľa nej zo snahy pomôcť ľuďom zo znevýhodnených skupín, ale preto, lebo napríklad protipožiarne či stavebné zákony sa v rómskych osadách ťažšie presadzujú. Dubovcová kritizovala, že napriek zlej situácii sa orgány verejnej správy "s daným stavom uspokojili a svoje zákonné povinnosti vykonávajú iba v rozsahu, v akom im to podľa nich umožňuje situácia v osadách".


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies