Kaliňák: V4 navrhne menej prísne kontroly na chorvátskej hranici počas sezóny

NETKY.SK • 18 Máj 2017, 19:51 • 2 min
Kaliňák: V4 navrhne menej prísne kontroly na chorvátskej hranici počas sezóny

BRUSEL – Štáty Vyšehradskej skupiny (V4) navrhnú, aby sa počas letnej sezóny na hraniciach Chorvátska s Maďarskom a Slovinskom neuplatňovali systematické hraničné kontroly. Informoval o tom dnes slovenský minister vnútra Robert Kaliňák po rokovaní z partnermi z V4.

slovakia

left justify in out

"Chceme otvoriť iniciatívu ako krajiny V4, aby sme urobili vyhlásenie, aby sa v prípade letnej turistickej sezóny od 15. júna do 15. septembra medzi Slovinskom a Chorvátskom a Maďarskom a Chorvátskom neuplatňovali systematické kontroly, lebo to nemá význam a je to skôr na veľkú príťaž tých, ktorí sa budú snažiť dostať do samotného Chorvátska na dovolenku ako do členskej krajiny EÚ," uviedol Kaliňák.

 

Slovenský minister považuje za zbytočné, aby platili systematické kontroly medzi uvedenými členskými štátmi EÚ. Poukázal na to, že Chorvátsko nemá dostatočné kapacity na takéto kontroly a "bude pomaly vstupovať do Schengenu".

 

Kaliňák avizoval návrh, na základe ktorého by sa zmenil typ kontrol v prípade, ak budú čakacie lehoty na uvedených hraniciach prekračovať 15 minút. Naďalej podporuje systematické kontroly na ostatných schengenských hraniciach, aby bola zachovaná bezpečnosť.

 

Systematické hraničné kontroly prinieslo nariadenie Európskej komisie, ktoré začalo platiť v apríli, s cieľom bojovať proti terorizmu a udržať bezpečnosť v Schengene.

 

Po novom sa osobné údaje všetkých cestujúcich prekračujúcich hranicu Schengenu porovnávajú s informáciami z databáz o odcudzených alebo stratených osobných dokumentoch. Nariadenie umožňuje uplatňovať na pozemných a námorných hraniciach cielené kontroly, ak systematické kontroly príliš ohrozujú plynulosť premávky.

 

Prechod na cielené kontroly počas turistickej sezóny navrhli eurokomisii aj samotné Slovinsko a Chorvátsko. EK v dodatočných pokynoch dnes oba štáty informovala, že až do vstupu Chorvátska do schengenského informačného systému 27. júna musí Slovinsko systematicky kontrolovať všetkých cestujúcich, ktorí prichádzajú z Chorvátska, a cielene kontrolovať odchádzajúce automobily. Chorvátsko zasa musí robiť to isté v opačnom smere.

 

Obe krajiny podľa slovinskej agentúry STA môžu potom prejsť na cielené kontroly počas najvyťaženejších hodín turistickej sezóny, mali by však tiež v tomto období personálne posilniť pracovníkov na hraničných priechodoch a koordinovať svoju činnosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies