Kaliňák: Pravidlá otvárania obálok v Národnej rade SR treba upraviť

NETKY.SK • 26 Apríl 2017, 15:39 • 2 min
Kaliňák: Pravidlá otvárania obálok v Národnej rade SR treba upraviť

BRATISLAVA – V rozhodnutí vedúceho Kancelárie NR SR Daniela Guspana o zásadách pri nakladaní so zásielkami doručenými Národnej rade SR by sa mal urobiť poriadok, aby neprekračovalo rámec bezpečnostných opatrení. Domnieva sa tak minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Situáciu v parlamente, ktorá nastala v súvislosti s príkazom kancelára, označil Kaliňák za „bezpochyby nepríjemnú“. „Určite by sa to nemalo stávať, že svojím konaním vyvoláte odpor v súvislosti s nejakou korešpondenciou. Na to som bol ja vždy citlivý,“ povedal dnes po zasadnutí vlády.

 

Každé konanie, ktoré má byť problematicky posudzované, by sa malo podľa ministra „okamžite zmeniť“. „V tomto prípade Ústava hovorí o nejakých garanciách... Nemalo by sa to širším spôsobom používať, pokiaľ sa na tom všetky strany nedohodnú,“ zdôraznil.

 

Minister nevidí v tejto súvislosti dôvod na odstúpenie predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS). „Pochybujem, že by to bolo z jeho hlavy, to si nemyslím. Keby malo samotné vedenie parlamentu takýto návrh, prerokovalo by to najprv v grémiu,“ domnieva sa s tým, že šlo „skôr o nejakú prílišnú úradnícku iniciatívu“.

 

Fakt, že to nebol ťah namierený proti opozícii, podľa Kaliňáka dokladá skutočnosť, že sa otvárali obálky na strane opozície aj koalície.

 

„Treba to riešiť tým spôsobom, že sa upravia pravidlá a ten, ktorý bol príliš iniciatívny, tak s ním bude riešená nejaká disciplína,“ poznamenal.

 

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) považuje túto tému za záležitosť Národnej rady SR. "Myslím si, že možno trošku zlyhala komunikácia, pretože bolo si asi treba presne vyjasniť odporúčanie ministerstva vnútra, čo to znamená zabezpečiť bezpečnosť a následne sa asi mali poslanecké kluby o tom informovať," povedal po dnešnom rokovaní vlády. Na to, či by sa otváranie listov pre poslancov malo zrušiť, reagoval s tým, že ide o vec parlamentu.

 

Šéfka rezortu pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) si myslí, že treba zachovávať tak bezpečnosť poslancov, ako aj listové tajomstvo. Predsedovi parlamentu a lídrovi SNS Andrejovi Dankovi sa ale zmeny navrhovať nechystá, podľa nej ide o vec parlamentu. Dôvod na jeho odvolávanie nevidí.

 

Poslanec Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) v utorok na tlačovej konferencii vyhlásil, že Danko prikázal zamestnancom parlamentnej podateľne, aby otvárali listy adresované poslancom v prípade, že ich posiela anonym alebo fyzická osoba. Ak v liste nájdu vulgarizmy či dehonestujúci obsah, majú príkaz korešpondenciu poslancovi neodovzdať, tri mesiace archivovať a potom skartovať.

 

Matovič novinárom poskytol rozhodnutie vedúceho Kancelárie NR SR Guspana zo 7. apríla 2017, ktoré obsahuje spomínané pokyny pre pracovníkov podateľne. Obyčajní chcú teraz koordinovať postup so zvyškom opozície s cieľom zvolať mimoriadnu schôdzu na Dankovo odvolanie. Zároveň podávajú trestné oznámenie pre porušenie listového tajomstva.

 

Guspan dnes pozastavil dva body z nariadenia, ktoré upravovalo otváranie listov adresovaných poslancom NR SR. Ide o bod, podľa ktorého mohli zamestnanci kancelárie otvoriť obyčajné listové zásielky adresované poslancovi, pri ktorých nie je uvedený odosielateľ, alebo je odosielateľom fyzická osoba. A taktiež bod, pri ktorom zásielky, ktoré obsahujú vulgarizmy, zamestnanec nemusel postúpiť adresátovi a neskôr ich mal skartovať.

 

V reakcii sa Guspan ohradil voči obvineniam Matoviča, ktorý podľa neho obvinil zamestnancov kancelárie z porušovania zákona. Podľa jeho slov je Kancelária NR SR povinná dodržiavať zákony, v rámci ktorých musí zabezpečiť ochranu a bezpečnosť všetkým poslancom, ako aj všetkým osobám nachádzajúcim sa v priestoroch parlamentu.

 

Guspan uistil, že Kancelária NR SR a jej zamestnanci v žiadnom prípade zámerne neporušujú ústavné právo na zachovanie listového tajomstva. Kancelária NR SR doplnila, že za posledných 14 dní platnosti novej smernice o bezpečnostných opatreniach bolo zo 789 doručených zásielok na základe špecifických pravidiel z Úradu na ochranu ústavných činiteľov preverených 39, čo tvorí 4,9 percenta.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona