Kaliňák: Náš cieľ pri riešení migračnej krízy je jasný, dá sa ale dosiahnuť rôznymi spôsobmi

NETKY.SK • 14 Október 2016, 06:31 • 2 min
Kaliňák: Náš cieľ pri riešení migračnej krízy je jasný, dá sa ale dosiahnuť rôznymi spôsobmi

LUXEMBURG/BRATISLAVA - Náš cieľ pri riešení migračnej krízy je jasný, dá sa ale dosiahnuť rôznymi spôsobmi. Minister vnútra SR Robert Kaliňák vysvetlil dnes po zasadnutí Rady EÚ pre spravodlivosť a vnútorné veci v Luxemburgu týmito slovami termín flexibilná solidarita.

slovakia

left justify in out

Kaliňák objasnil, že flexibilná solidarita zahŕňa návrhy na riešenie migračnej krízy, ktoré zazneli počas rokovaní Rady EÚ. Za ciele označil kontrolovanú migráciu a zlepšenie situácie v tretích štátoch, odkiaľ migranti prichádzajú. Minister zdôraznil, že "migranti sú ľudské bytosti, a nie čísla".

 

Eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopulos dodal, že doteraz uzavreté dohody v migračnej oblasti platia a treba ich dodržať. Na druhej strane súhlasil so slovenským ministrom a vyjadril ochotu diskutovať o tom, ako stanovené ciele dosiahnuť.

 

Avramopulos vyhlásil, že hoci Európska komisia nechce, aby boli v rámci schengenského priestoru hraničné kontroly, napokon je na členských štátoch, či o predĺženie kontrol požiadajú. Komisia ich návrhy následne posúdi.

 

V otázke spôsobu reformovania európskeho azylového systému panuje medzi členskými štátmi EÚ všeobecná zhoda, kompromis je možný a niekoľko detailov bude treba zmeniť, skonštatoval Kaliňák.

 

V súvislosti s novou Európskou pohraničnou a pobrežnou strážou Kaliňák pripomenul, že na bulharské hranice Slovensko vyšle 50 vojakov a lietadlo, ktoré bude monitorovať hranicu Schengenu.

 

Ministri sa podľa očakávaní zhodli na systematických kontrolách občanov, ktorí prekračujú hranice EÚ, a podporili systém ETIAS zameraný na návštevníkov EÚ zo štátov bez vízovej povinnosti. Odobrili aj intenzívnejšie využívanie informačných technológií na hraniciach, napríklad pri databáze odtlačkov prstov Euroduc, s cieľom zvýšiť bezpečnosť. Kaliňák označil za kľúčovú výmenu získaných informácií a apeloval na členské štáty a Európsky parlament, aby sa so schvaľovaním návrhov a ich implementáciou poponáhľali.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies