Kaliňák: Členské štáty EÚ musia lepšie koordinovať pomoc ľuďom v núdzi

NETKY.SK • 26 Október 2016, 14:09 • 2 min
Kaliňák: Členské štáty EÚ musia lepšie koordinovať pomoc ľuďom v núdzi

BRATISLAVA - Európska únia investuje miliardy eur do záchranárskych modulov národných štátov, ale v prípade prírodnej katastrofy alebo krízy členské štáty spolupracujú minimálne. Na zasadnutí Európskej a stredomorskej dohody o rizikách, ktoré sa konalo dnes v Lisabone, to povedal podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák.

slovakia

left justify in out

Cieľom zasadnutia bolo zaistiť v rámci členských štátov lepšiu výmenu záchranárskych modulov v prípade humanitárnych katastrof, akými sú povodne, lesné požiare, zosuvy pôdy, zemetrasenie či migračná kríza. Kaliňák sa na nej zúčastnil v rámci predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie. "Výmena záchranárskych modulov je jednou z priorít ministerstva vnútra v rámci slovenského predsedníctva," uviedla Dobiášová.


"Súčasná migračná kríza so sebou priniesla humanitárnu katastrofu a niekedy jej efektívne čeliť nedokážeme. Som presvedčený, že je na mieste otvoriť diskusiu o rozšírení existujúceho európskeho mechanizmu civilnej ochrany o spôsobilosť poskytovať strednodobú a dlhodobú pomoc pri prírodných katastrofách a poskytovanie humanitárnej pomoci napríklad pri migračnej kríze na potrebných miestach,“ povedal Kaliňák.


Slovensko buduje podľa Dobiášovej niekoľko národných záchranárskych modulov. Prvý z nich HCP (High Capacity Pumping) už funguje a ide o veľkokapacitné čerpadlá s kompletnou logistikou určené na veľké povodne. Modul GFFM (Ground Forest Fighting Module) je určený na boj s lesnými požiarmi v najnáročnejšom teréne využívaním špeciálnej techniky. Slovensko pracuje aj na tvorbe modulu AFFM (Aerial Fire Fighting Module) určeného na boj s lesnými požiarmi leteckou technikou.

 

"Začali sme s projektom MUSAR (Medium Urban Search & Rescue Module) určeným na vyhľadávanie osôb v sutinách napríklad po zosuvoch pôdy a zemetraseniach, ako sme mohli vidieť tento rok v Taliansku," uviedla Dobiášová. V nadväznosti na tento modul chce Slovensko vybudovať aj modul ETS (Emergency Temoporary Shelters) určený na núdzové ubytovanie postihnutých prírodnými katastrofami alebo v prípade nezvládnuteľnej migračnej vlny. Moduly sú schopné fungovať týždeň, 24 hodín denne bez akejkoľvek podpory v mieste pôsobnosti.

 

"Slovensko je pripravené všetky tieto kapacity poskytnúť v prípade mimoriadnej situácie na území celej EÚ i mimo nej, aby tieto moduly neboli len národné, ale hlavne európske,“ povedal Kaliňák. Dodal, že migračná kríza a s ňou spojená humanitárna kríza a prírodné katastrofy ukázali, že členské štáty musia vedieť "naladiť" svoje kapacity nielen krátkodobo, ale aj dlhodobo.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies