Vystúpenie Zelenského v rakúskom parlamente je ohrozené. Kto s tým má problém?

NETKY.SK • 30 Marec 2022, 13:48 • 2 min
Vystúpenie Zelenského v rakúskom parlamente je ohrozené. Kto s tým má problém?

BRATISLAVA - Ukrajinský prezident sa spojil prostredníctvom videa už s mnohými krajinami a vo svojich príhovoroch bol často aj kritický v súvislosti s pomocou západného sveta v čase invázie na Ukrajinu. V Rakúsku však zatiaľ nevystúpil. Prečo?

slovakia

left justify in out

Rakúske politické strany nemajú jednotný názor na možný prejav ukrajinského prezidenta v ich parlamente. Pozvanie navrhli liberáli z opozičnej strany NEOS. Obe vládne strany, teda ÖVP aj Zelení, s vystúpením nemajú problém.

 

img

Volodymyr Zelenskyj v nemeckom parlamente. 

 

Podľa tamojších médií sa voči nemu ohradila najmä krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ), ktorá sa odvoláva na zachovanie rakúskej neutrality a v minulosti mala blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Útok v Mykolajive bol zákerný, ľudia prichádzali do práce, vyhlásil Zelenskyj

 

Predstavitelia Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) spočiatku tejto myšlienke neboli naklonení, no napokon uviedli, že nebudú proti Zelenského vystúpeniu. Dodali, že „Rakúsko jednoznačne odmieta ruskú inváziu a v prípade porušovania medzinárodného práva a ľudských práv nie je neutrálne“.

 

img

Wolfgang Sobotka

 

Šéf parlamentu Wolfgang Sobotka by mohol poslať pozvánku ukrajinskému prezidentovi aj bez súhlasu poslancov. Priznal, že by bol rád, ak by rakúski poslanci našli jednotný názor. Je možné, že tým chce predísť nepríjemnej situácii, ktorá by mohla nastať počas prejavu v parlamente, ako napríklad, že by časť poslancov odišla z rokovacej sály a podobne.

 

Možno vás zaujme: Donald Trump má požiadavku na Vladimira Putina: „Myslím, že by to mal povedať!“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies