Rakovina vaječníkov je tichým zabijakom žien: Príznaky neprehliadajte!

NETKY.SK • 28 Február 2019, 14:12 • 2 min
Rakovina vaječníkov je tichým zabijakom žien: Príznaky neprehliadajte!

Rakovina vaječníkov je považovaná za tichého zabijaka žien. Je zákerná hlavne v tom, že ju nemusí odhaliť ani lekár pri bežnej gynekologickej prehliadke. Aj tak sú niektoré varovné príznaky, ktoré by ste rozhodne nemala prehliadať.

slovakia

left justify in out

Každý rok ochorie karcinómom vaječníkov mnoho žien a viac ako polovica z nich na túto chorobu zomrie. Zhubné nádory vaječníkov najčastejšie postihujú ženy medzi 50 a 75 rokom života.

 

Mladšie pacientky väčšinou ochorejú kvôli dedičnosti, a to z dôvodu mutácie génov BRCA1 a BRCA2, ktoré spôsobujú aj rakovinu prsníka.

 

Prejavy nádorového ochorenia vaječníkov prichádzajú často neskoro, preto je aj choroba odhalená u množstva žien až v štádiu, kedy už je ťažké ju liečiť.

 

Choré ženy mávajú pocit nepohody v bruchu, sú unavené, majú pocit plnosti, niekedy sa im zväčšuje objem brucha. To spôsobuje rastúci nádor alebo tekutina z nádoru v dutine brušnej. 

 

img


Na ktoré varovné príznaky by si ženy mali dávať pozor?

 

Problémy so zažívaním

 

Jedným z častých varovných signálov karcinómu vaječníkov sú problémy so zažívaním. Trápi vás zápcha, hnačka, nadúvanie, tlaky v bruchu, ale aj pálenie záhy? Ak ste nikdy týmito ťažkosťami netrpela a dlhšiu dobu u vás pretrvávajú, je dobré to oznámiť lekárovi, aby vám urobil celkové vyšetrenia a prípadne vylúčil aj obávanú rakovinu.

 

Bolesti brucha

 

Síce môžu bolesti brucha znamenať čokoľvek, ale ak vás trápia dlhší čas, a to najmä v oblasti podbruška, môže ísť práve o jeden z varovných signálov karcinómu vaječníkov.

 

Častejšie močenie

 

Aj častejšie močenie býva príznakom nádoru ovárií. Ak teda nie ste práve prechladnutá a objavili sa u vás aj ďalšie uvedené príznaky, nechajte sa radšej vyšetriť. Čím skôr totiž lekári rakovinu odhalia, tým väčšia je šanca na úspešnosť liečby.


Dôležité je vyšetriť vaječníky ultrazvukom

 

Samotné menštruačné poruchy nemusia ukazovať na rakovinu vaječníkov. Zmeny v menštruačnom cykle totiž môžu mať celý rad príčin. A to od hormonálnej nerovnováhy, zápalov až po polypy. Ak sa u vás však objavili a navyše aj ďalšie varovné signály, potom je rozhodne vhodné navštíviť svojho gynekológa. Ten by mal okrem bežnej gynekologickej prehliadky vyšetriť tiež vaječníky ultrazvukom.


Nechutenstvo

 

Rovnako ako u ďalších druhov rakoviny aj pri nádore vaječníkov je strata chuti do jedla jedným z príznakov ochorenia. Môžete mať neustále pocit, že ste sýta, a to aj v prípade, že takmer nejete. Dôvodom je prítomnosť vody v tele, ktorá spôsobuje nadúvanie a utláčanie zažívacieho ústrojenstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona