Kalifornia sprísnila zákony o kontrole zbraní

NETKY.SK • 2 Júl 2016, 07:43 • 2 min
Kalifornia sprísnila zákony o kontrole zbraní

LOS ANGELES - Demokratický guvernér amerického štátu Kalifornia podpísal v piatok balík zákonov sprísňujúcich kontrolu strelných zbraní. Nová legislatíva, prijatá po masakroch v San Bernardine a Orlande, okrem iného zakazuje veľkokapacitné nábojové zásobníky, rozširuje zoznam ilegálnych útočných zbraní a zavádza previerky záujemcov o kúpu munície, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

V Kalifornii už doposiaľ platili striktnejšie obmedzenia týkajúce sa vlastníctva zbraní, než v prevažnej väčšine ostatných štátov USA. K ďalšiemu sprísneniu pristúpili kalifornskí poslanci po vlaňajšom útoku v meste San Bernardino v Južnej Kalifornii, pri ktorom manželia pakistanského pôvodu zabili na vianočnom večierku 14 ľudí.

 

Nové zákony iniciované kalifornskými demokratmi majú "zaplátať diery" v doteraz platnej legislatíve.

"Tieto zákony som podpísal s cieľom zvýšiť verejnú bezpečnosť... a súčasne chrániť práva vlastníkov zbraní, ktorí rešpektujú zákony," povedal guvernér Brown. Svojimi uisteniami však nedokázal upokojiť rozhorčenie zástancov slobodného vlastníctva zbraní.

 

Podľa agentúry Reuters sú novoprijaté kalifornské reštrikcie jedným z mála úspechov stúpencov prísnejšej kontroly strelných zbraní v Spojených štátoch.

 

Americkým federálnym zákonodarcom sa doposiaľ nepodarilo zhodnúť sa na opatreniach, ktoré by mohli zabrániť opakovaniu podobných masakrov, aký sa stal v júni vo floridskom Orlande. Američan afganského pôvodu tam pri útoku na miestny gay klub zastrelil 49 ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies