Formovanie vlády po parlamentných voľbách v Španielsku nebude vôbec jednoduché

NETKY.SK • 29 Apríl 2019, 16:22 • 2 min
Formovanie vlády po parlamentných voľbách v Španielsku nebude vôbec jednoduché

MADRID - V dnešných hodinách oznámila stredopravá liberálna strana Občania (Ciudadanos), že by chcela rada stáť na čele opozície. Z tohto dôvodu teda dáva najavo aj to, že sa nechystá vstúpiť do spojenectva so socialistami, ktorí vo včerajších predčasných voľbách zvíťazili.

slovakia

left justify in out

Inés Arrimadasová, hovorkyňa strany Občania, odmietla deň po voľbách akékoľvek rokovania so socialistami (PSOE) a premiérom krajiny Pedrom Sánchezom.

 

 

Okrem Občanov sa snažia v pravici presadiť aj ďalšie dve politické strany, ktorým sa nepodarilo získať dostatok hlasov na vytvorenie vlády. Stredopraví Občania získali 57 z 350 kresiel. Je to síce viac ako v predchádzajúcich voľbách, no za Ľudovou stranou (PP) aj naďalej zaostávajú. 

 

img

 

Ľudová strana bola dominantnou silou, keď sa ešte pri moci v Španielsku striedali iba konzervatívci a socialisti. Teraz síce PP uznala, že dosiahla zlé výsledky, ale tvrdí, že ostáva vedúcou opozičnou silou. Santiago Abascal, líder krajne pravicovej strany Vox, ktorá sa "vyšvihla" z nuly na 24 zákonodarcov, vyhlásil, že pravica nebola schopná zosadiť Sáncheza práve vinou zlého výkonu Ľudovej strany.

 

img

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies