Na sankčnom zozname Európskej únie je aj európsky šéf Nočných vlkov Jozef Hambálek

NETKY.SK • 22 Júl 2022, 11:10 • 2 min
Na sankčnom zozname Európskej únie je aj európsky šéf Nočných vlkov Jozef Hambálek

BRATISLAVA - Dôvodom je jeho podpora ruskej invázie na Ukrajine. Rozhodnutie je zverejnené v Úradnom vestníku EÚ.

slovakia

left justify in out

Noční vlci sú nacionalistický motocyklový klub založený v Moskve v roku 1989, ktorý má približne 45 pobočiek na celom svete, hovorí sa vo vestníku. Klub sa má aktívne zapájať do ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine tým, že verejne podporuje anexiu Krymu z roku 2014 a vojnu proti Ukrajine v roku 2022. Na Ukrajine aktívne bojuje. Skupina mala v rokoch 2013 až 2015 získať od Kremľa aj štátne finančné prostriedky.


Hambálek, ktorý môže byť napojený na ruského prezidenta Vladimira Putina a ďalších zástupcov ruskej vlády, je verejne známy tým, že budoval európske ústredie Nightwolves MC na bývalej vojenskej základni na Slovensku," píše sa vo vestníku. Mal tiež používať vyradené vojenské vybavenie vrátane tankov.

 

Prečítajte si aj: Maďarská ministerka spravodlivosti Vargová rázne zareagovala na situáciu na Ukrajine. Čo povedala?

 

img

 

„Jeho prebiehajúce aktivity, zahŕňajúce údajne aj výcvik na aktívny boj na Ukrajine pre členov klubu Nightwolves, ktorý prebieha na jeho majetku, a aktívnu podporu proruskej propagandy v Európe, sa môžu považovať za bezpečnostnú hrozbu pre Ukrajinu a EÚ," uvádza sa ďalej v rozhodnutí. 

Na sankčný zoznam EÚ pribudlo vo štvrtok (21. 7.) 48 jednotlivcov a 9 subjektov. Medzi nimi aj finančná inštitúcia Sberbank, ktorej väčšinovým akcionárom je Ruská centrálna banka. Celkovo je na sankčnom zozname 1 229 osôb a 110 subjektov zodpovedných za konanie, ktorým sa narúša alebo ohrozuje územná celistvosť, zvrchovanosť a nezávislosť Ukrajiny."

 

Mohlo by vás zaujímať aj: Zelenskyj: Trpíme kvôli slabosti Európy. Prečo nesúhlasí s novými sankciami?

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies