Kaddáfího údajne takmer chytili, môže sa snažiť predať líbyjské zlato

NETKY.SK • 25 August 2011, 18:16 • 2 min
Kaddáfího údajne takmer chytili, môže sa snažiť predať líbyjské zlato

Kaddáfího údajne takmer chytili, môže sa snažiť predať líbyjské zlato

slovakia

left justify in out

img

Jednotky líbyjských povstalcov mali v stredu blízko k chyteniu Muammara Kaddáfího, keď zasahovali v súkromnom dome v Tripolise, v ktorom sa údajne nachádzal. Informoval o tom dnes francúzsky časopis Paris Match.
      Kaddáfí zo skromného útočiska v centre Tripolisu odišiel, kým tam na základe tipu od dôveryhodného zdroja večer dorazili povstaleckí agenti. Našli však dôkazy o tom, že v dome strávil najmenej jednu noc, uviedol týždenník na svojej webovej stránke.
      Správa dodáva, že podľa zdroja z jednotky, ktorá pôsobí ako koordinátor medzi spravodajskými službami arabských štátov a líbyjskými povstalcami, sa tieto tajné služby domnievajú, že Kaddáfí sa stále nachádza niekde v líbyjskej metropole.
      Britský minister obrany Liam Fox dnes potvrdil, že NATO podporuje spravodajstvom a prieskumom pátranie po Kaddáfím a jeho synovi. Mnohí analytici sa domnievajú, že Francúzsko, Británia a arabskí spojenci, najmä Katar, môžu mať v Tripolise špeciálne jednotky spolupracujúce s povstaleckými silami.
      Bývalý šéf líbyjskej centrálnej banky predtým uviedol, že Kaddáfí disponoval zásobami zlata za miliardy dolárov. Mohol by ich použiť na to, aby zaplatil za svoju ochranu a aby rozosieval chaos medzi kmeňmi v severoafrickej krajine, povedal Farhát bin Kadára pre dnešné vydanie milánskeho denníka Corriere della Sera.
      V Tripolise sa podľa jeho slov nachádzali rezervy zlata v hodnote desať miliárd dolárov (takmer sedem miliárd eur) a Kaddáfí si mohol časť z nich vziať pri úteku. Bin Kadára uviedol, že Kaddáfí mohol utiecť z Tripolisu buď južne do mesta Sabhá, kde má logistickú základňu, ale je na ceste k alžírskej hranici.
      "Predtým sa však zúfalo pokúšal predať zlato," dodal bankár, ktorý odišiel do zahraničia po začiatku občianskeho konfliktu. Líbya podľa neho nepotrebuje dary, pretože je bohatou krajinou, do uvoľnenia zablokovaného majetku však bude potrebovať pôžičky na opätovné naštartovanie bankového systému, vyplatenie miezd či obnovenie dovozu, od ktorého závisí.
Zdroj: TASR/Reuters, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies