K zranenému uväznenému jaskyniarovi sa blíži lekár

NETKY.SK • 11 Jún 2014, 11:39 • 2 min
K zranenému uväznenému jaskyniarovi sa blíži lekár

MNÍCHOV - K zranenému profesionálnemu jaskyniarovi, ktorý počas víkendu uviazol po zosuve v takmer kilometrovej hĺbke v najhlbšej nemeckej jaskyni Riesending v Berchtesgadenských Alpách, sa blíži lekár, informovala dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

S tímom švajčiarskych záchranárov zostupuje dolu strmou šachtou už od utorka a k 52-ročnému Nemcovi by mal doraziť počas dopoludnia, povedal Stefan Schneider z bavorskej horskej záchrannej služby.
      

Uviedol, že až po preskúmaní zdravotného stavu zraneného bude jasné, ako rýchlo a akým spôsobom ho bude možné evakuovať z jaskyne.
      

Po nehode, pri ktorej jaskyniar utrpel krvácajúce zranenie hlavy, vládli obavy, že ho bude nutné evakuovať v ležiacej polohe. Je však celý čas od nehody pri vedomí a chvíľami sa dokonca dokázal sám postaviť.
      

K jaskyni dorazili aj talianski záchranári, aby pomohli pripraviť záchrannú operáciu. Iný tím s ďalším lekárom vstúpil do jaskyne vzdialeným vstupom pri Berchtesgadene.
      

Jaskyniar zo Stuttgartu sa v noci na nedeľu s dvoma spoločníkmi pohyboval v najhlbšej a najdlhšej jaskyni Nemecka, ktorá má 19,2 kilometra dlhú sieť chodieb, siahajúcich do hĺbky 1148 metrov pod zemou. Jaskyňu objavili v roku 1995 pri topografických meraniach. Pri zosuve kamenia utrpel zranenie hlavy a uviazol pod zemou, jeho spoločníkom sa podarilo uniknúť bez zranení.
      

Orientácia v jaskyni Riesending je podľa speleológov veľmi komplikovaná, pretože ju tvorí sieť hlbokých šácht, veľkých sál, úzkych priechodov a podzemných jazier, ktoré musia jaskyniari pri postupe prekonávať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies