K. Peteraj a M. Augustín vydali unikátne dielo na vzácnom papieri

NETKY.SK • 22 Marec 2012, 07:54 • 2 min
K. Peteraj a M. Augustín vydali unikátne dielo na vzácnom papieri

K. Peteraj a M.

slovakia

left justify in out

img

Unikátne umelecké dielo, ktoré v sebe snúbi úryvky básní na vzácnom japonskom papieri s jemnými maľbami, predstavili dnes v Košiciach. Autorský tandem - spisovateľ, básnik a textár Kamil Peteraj spolu s výtvarníkom Martinom Augustínom uviedli svoje Obrazy, texty, sentencie. Jedinečná limitovaná séria vyšla vo vydavateľstve Ikar v náklade 450 kusov.
      Básnik Peteraj opísal, že ako autorská dvojica vznikli z vôle vydavateľstva. Ich prvé spoločné dielo vyšlo pred štyrmi rokmi pod názvom Toto je moja reč. Japonský papier, na ktorý veršoval, opísal ako "záclonu, na ktorú nebolo jednoduché písať". Až potom na ne výtvarník dokomponoval svoje obrazy. 
      "Texty ma postavili do pozoru, prečítal som to od A po Z," vyznal sa Augustín. Kamil Peteraj má podľa neho neuveriteľný dar. "Vie upraviť vo veľkej skratke a dať do veršíkov všetko to, čo prežívame," zhodnotil. 
      V rámci edície sú k dispozícii tri rôzne dvojice originálnych, signovaných, grafických listov, každá v náklade 150 kusov, s rozmermi 49x69 cm. Listy sú uložené v špeciálnych doskách so zlatou razbou a stužkami na zviazanie. 
      Spolu s týmto dielom vyšla aj nová básnická zbierka Kamila Peteraja Bosá v priesvitných šatách. Obsahuje vyše 60 básní a ilustrácie Augustína. Kniha podľa PR manažérky Ikaru Lenky Leškovej od prvého momentu zaujala čitateľov. Na knižný trh prišla v polovici februára a v marci sa robí jej dotlač. "Zo zbierok Kamila Peteraja sa doposiaľ predalo viac ako 50.000 výtlačkov, čo je na slovenské pomery naozaj úžasné číslo," vyzdvihla Lešková.
      Kamil Peteraj (1945) vydal knižne dve desiatky zbierok poézie a kníh s piesňovými textami. Za úspešné diela získal Zlaté, resp. Platinové knihy, v roku 2007 cenu literárnej kritiky Zlaté pero za zbierku Čo sa šeptá dievčatám. 
      Martin Augustín (1968) získal rovnako viacero ocenení, medzi nimi napr. Špeciálnu cenu na Bienále ilustrácií v Teheráne. Realizoval asi 24 individuálnych výstav na Slovensku i v zahraničí a 43 kolektívnych výstav vo svete. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies