K hraniciam Gambie postupujú vojaci, hrozí intervencia

NETKY.SK • 18 Január 2017, 19:53 • 2 min
K hraniciam Gambie postupujú vojaci, hrozí intervencia

DAKAR - Ak sa politická kríza v Gambii nevyrieši, príde o polnoci na rad vojenská sila, varoval dnes armádny veliteľ Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) Seydou Maiga Mboro. Vyhlásil, že "všetky jednotky sú už na svojom mieste" a očakávajú odstúpenie gambijského prezidenta, ktorému vo štvrtok vyprší mandát.

slovakia

left justify in out

Očití svedkovia v Senegale medzitým potvrdili, že k hraniciam Gambie postupujú vojaci. Podľa médií do senegalskej metropoly Dakar začalo prúdiť vojenské vybavenie z Nigérie.

 

 

 

ECOWAS varovalo, že použije silu, ak sa gambijský prezident Yahya Jammeh odmietne vzdať moci. Jammeh, ktorý vládol ako prezident viac než dve desaťročia, totiž odmieta akceptovať výsledky prezidentských volieb z 19. decembra 2016.

 

Poslanci v Gambii dnes navyše odhlasovali predĺženie funkčného obdobia Yahyu Jammeha o tri mesiace.

 

Jeho nástupca a víťaz decembrových prezidentských volieb Adama Barrow však sľúbil, že úrad prevezme bez ohľadu na to, či Jammeh odíde alebo nie.

 

Trojica západoafrických krajín (Nigéria, Sierra Leone, Libéria) ešte skôr vyhlásila, že ak Jammeh 19. januára, keď sa mu končí mandát, neodstúpi a neumožní inauguráciu novozvoleného prezidenta, je pripravená zasiahnuť v Gambii vojensky.

Jammeh v utorok vyhlásil v krajine trojmesačný výnimočný stav.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies