Južné štáty EÚ na summite v Madride vyjadrili podporu zjednoteniu Cypru

NETKY.SK • 12 Apríl 2017, 15:02 • 2 min
Južné štáty EÚ na summite v Madride vyjadrili podporu zjednoteniu Cypru

NIKÓZIA - Lídri siedmich južných štátov EÚ, ktorí sa zišli v pondelok na summite v španielskom Madride, okrem iného vyjadrili podporu procesu zjednotenia Cypru, pokračujúceho v Nikózii po dvojmesačnej prestávke.

slovakia

left justify in out

"Pozorne sledujeme proces opätovného zjednotenia Cypru bez garancií, v súlade s rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN a acquis EÚ, a opakovane mu vyjadrujeme našu podporu," citovala zo spoločného vyhlásenia Tlačová agentúra Cyperskej republiky. "Opakujeme, že Cyperská republika je členom našej Únie a zostane ním aj po vyriešení (rozdelenia) a že členstvo v EÚ je najlepšou zárukou pre zjednotený Cyprus."

 

Zmienka o garanciách sa vzťahuje na tzv. Garančnú zmluvu z roku 1960, na základe ktorej sa Británia, Grécko a Turecko stali ručiteľmi cyperskej nezávislosti a ktorej zrušenie v súčasnosti presadzuje Cyperská republika. Uplatnením tejto zmluvy došlo v roku 1974 k obsadeniu severného Cypru vojskami Turecka v reakcii na prevrat, ktorý uskutočnili stúpenci pripojenia ostrova ku Grécku.

 

Najvyšší predstavitelia Cyperskej republiky a medzinárodne neuznanej Severocyperskej tureckej republiky sa snažia od mája 2015 napredovať v mierových rokovaniach, ktoré vyvolávajú nádej v zjednotenie ostrova rozdeleného od intervencie Ankary na grécku a tureckú časť. Cyperskí Gréci odmietajú požiadavku menšinových Turkov, aby ich bezpečnosť aj po zjednotení zaručovala prítomnosť tureckej armády.

Informácie poskytlo TASR veľvyslanectvo Cyperskej republiky v SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies