Južná Kórea po jadrovom teste Severu rokuje s USA o strategických zbraniach

NETKY.SK • 7 Január 2016, 09:59 • 2 min
Južná Kórea po jadrovom teste Severu rokuje s USA o strategických zbraniach

SOUL - Juhokórejská vláda rokuje so Spojenými štátmi o rozmiestnení amerických "strategických prostriedkov" na Kórejskom polostrove po tom, ako znepriatelená Severná Kórea v stredu oznámila, že uskutočnila test vodíkovej bomby. Agentúre Reuters to dnes povedal nemenovaný predstaviteľ juhokórejskej armády, ktorý odmietol poskytnúť podrobnejšie informácie.

slovakia

left justify in out

Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje telefonovala v noci nadnes s prezidentom USA Barackom Obamom, s ktorým hovorila o možnej odozve na severokórejský jadrový test. Juhokórejské ministerstvo obrany medzitým podľa agentúry Jonhap vyjadrilo presvedčenie, že skúška zdokonaleného "štiepneho zariadenia" v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) nebola úspešná, ako tvrdí tamojšie vedenie.

 

Predstavitelia vlády USA zase podľa vlastných slov pochybujú o tom, či išlo naozaj o vodíkovú bombu. Južná Kórea podporovaná USA je so znepriateleným Severom technicky vo vojnovom stave, keďže vzájomná vojna z rokov 1950-53 sa skončila iba prímerím. Po predošlom jadrovom teste Severnej Kórey z roku 2013 vyslal Washington nad Južnú Kóreu svoje bombardéry B-2 schopné niesť jadrové zbrane, na čo Pchjongjang pohrozil nukleárnym útokom na USA.


Juhokórejská vláda vyhlasuje, že neuvažuje o získaní vlastného jadrového arzenálu, aj keď lídri tamojšej vládnucej strany na takýto krok vyzývajú. Podľa expertov, na ktorých sa odvoláva Reuters, je taktiež vysoko nepravdepodobné, žeby USA vrátili do Južnej Kórey svoje taktické jadrové strely stiahnuté v roku 1991.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies