Južný Sudán vyzýva svet na diplomatické uznanie a pomoc

NETKY.SK • 3 Jún 2011, 08:23 • 2 min
Južný Sudán vyzýva svet na diplomatické uznanie a pomoc

Južný Sudán vyzýva svet na diplomatické uznanie a pomoc

slovakia

left justify in out

img

Južný Sudán, ktorý 9. júla vyhlási nezávislosť, vyzýva medzinárodné spoločenstvo na všeobecné uznanie a technickú pomoc, osobitne v oblasti vzdelávania a zriadenia štátnej správy.
      Sedemčlenná delegácia Južného Sudánu vedená predsedom parlamentu Jamesom Iggom vo štvrtok v Nigérii uviedla, že nový štát bude potrebovať podporu pre svoj federálny systém vlády, školstvo, zdravotnú starostlivosť a ropný prieskum.
      "Zaostávame v oblasti vzdelávania," povedal Igga. "Veľa rokov sme stratili v boji s len s desaťpercentnou úrovňou gramotnosti. Južný Sudán bude najnegramotnejší štát na kontinente."
      Sudan prešiel 20-ročnou občianskou vojnou, ktorá sa skončila v roku 2005 mierovou dohodu. Tá otvorila cestu pre tohtoročné januárové referendum, v ktorom sa obyvatelia Južného Sudánu 99 percentami hlasov vyjadrili za samostatný štát.
      Rozhodnúť sa ešte musí o osude na ropu bohatého hraničného regiónu Abyei, na ktorý si robia nároky Sudán aj Južný Sudán a ktorý bol v minulosti častým zdrojom bojov.
      Nigérijské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok deklarovalo, že krajina podporuje dosiahnutie trvalého mieru a bezpečnosti pre nezávislý Južný Sudán.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies