Juncker vyzval Macrona na zníženie verejných výdavkov Francúzska, finančnú situáciu považuje za dlhodobo neudržateľnú

NETKY.SK • 9 Máj 2017, 07:05 • 2 min
Juncker vyzval Macrona na zníženie verejných výdavkov Francúzska, finančnú situáciu považuje za dlhodobo neudržateľnú

BRUSEL - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker vyzval dnes novozvoleného prezidenta Francúzska Emmanuela Macrona, aby vo chvíli, keď preberie moc v krajine, znížil verejné výdavky, pretože súčasná finančná situácia krajiny je dlhodobo neudržateľná.

slovakia

left justify in out

"Vidíme vo Francúzsku konkrétny problém, Francúzi míňajú príliš veľa peňazí a míňajú ich na zlom mieste," povedal šéf exekutívy EÚ pred novinármi v Berlíne počas stretnutia so šéfom nemeckej diplomacie Sigmarom Gabrielom.

 

Deň po tom, ako bol Macron jasne zvolený za francúzskeho prezidenta, Juncker pripomenul, že Francúzi minú od 53 do 57 percent svojho hrubého domáceho produktu v prospech verejných výdavkov aj napriek relatívne vysokej miere štátnej zadlženosti. "To nemôže fungovať dlhodobo", skonštatoval predseda EK. Podľa Junckera by mal budúci líder Francúzska ukázať ústretovosť a snahu vykonať potrebné reformy v tejto oblasti.

 

Junckerove slová o tri dni predchádzajú zverejneniu jarných ekonomických prognóz Európskej komisie. Vo štvrtok Brusel zverejní hospodárske vyhliadky pre členské krajiny EÚ a na budúci týždeň aj konkrétne odporúčania. Francúzsko je tradične pod tlakom eurokomisie, aby začalo konať v súlade s európskymi predpismi o verejných deficitoch pod hranicou troch percent HDP.

 

Macron vo svojom programe predpokladá zníženie verejných výdavkov o 60 miliárd eur v priebehu piatich rokov, čo okrem iného znamená aj zrušenie 120.000 pracovných miest v štátnej správe. Zároveň však vyzýva EÚ, aby sa reformovala a presmerovala viac investícií dovnútra Únie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies