Juncker oficiálne navrhol Šefčoviča za podpredsedu Európskej komisie

NETKY.SK • 15 Október 2014, 18:45 • 2 min
Juncker oficiálne navrhol Šefčoviča za podpredsedu Európskej komisie

BRUSEL - Novozvolený predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dnes večer oficiálne potvrdil, že slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič by mal získať podpredsednícky post v exekutíve EÚ, kde v najbližších piatich rokoch bude mať na starosti energetickú úniu.

slovakia

left justify in out

V oficiálnom liste od Junckera, ktorý predseda komisie zverejnil okolo 18.00 h (listy so spresnením úloh dostali všetci eurokomisári) sa uvádza, že Šefčovič bude koordinovať prácu viacerých komisárov, najmä však tých zodpovedných za klímu a energetiku, dopravu, vnútorný trh, priemysel, podnikanie a malé a stredné podniky, životné prostredie, námorné záležitosti a rybolov, regionálnu politiku, poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka a v neposlednom rade výskum, vedu a inovácie. 
     

Juncker v liste so zadaním úloh Šefčovičovi zdôraznil, že dobudovanie energetickej únie je jednou z hlavných priorít komisie, ktorá bude udávať politické smerovanie Európy na najbližších päť rokov.
     

Rezort dopravy, ktorý bol pôvodne pridelený Šefčovičovi by mala získať slovinská eurokomisárka Violeta Bulcová, avšak bez agendy pre vesmírnu politiku. Juncker môže rozhodnúť aj neskôr, ktorému z komisárov zverí túto časť agendy.

     

Juncker ponechal maďarskému komisárovi Tiborovi Navracsicsovi pôvodné portfólio pre vzdelávanie, kultúru, mládež a občianstvo. Urobil tak napriek upozorneniam poslancov Európskeho parlamentu, že Navracsics nepreukázal dostatočnú spôsobilosť v oblasti občianstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies