Juncker kritizoval Cameronove návrhy na obmedzenie pohybu pracovnej sily

NETKY.SK • 14 December 2014, 09:36 • 2 min
Juncker kritizoval Cameronove návrhy na obmedzenie pohybu pracovnej sily

LONDÝN - Nový predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa ohradil proti obmedzovaniu voľného pohybu pracovnej sily v Európe, čím reagoval na nedávne výzvy britského premiéra Davida Camerona, ktorý apeloval na obmedzenie práv európskych prisťahovalcov pracujúcich v Británii.

slovakia

left justify in out

Juncker v rozhovore pre britský denník The Guardian uviedol, že Cameronove vyhlásenie len "stigmatizuje" občanov východnej časti EÚ. Britského premiéra ďalej vyzval, aby prestal vykresľovať týchto ľudí ako "zločincov".    
      

Nový predseda EK uviedol, že sa "dôrazne" ohradzuje "proti názorom, ktoré Poliakom, Rumunom alebo Bulharom na európskom pracovnom trhu prisudzujú mentalitu zločincov." "Títo ľudia pracujú a zaslúžia si svoju mzdu," zdôraznil Juncker.
      

Juncker Cameronovi vytkol v novembri predstavený plán na "kontrolovanú imigráciu". V súlade s ním by prisťahovalci z krajín EÚ museli v Británii na niektoré sociálne dávky čakať najmenej štyri roky. Okrem toho prisťahovalci, ktorí si do pol roka od príchodu nenájdu prácu, budú musieť Britániu opustiť. Obmedzené by malo byť aj právo prisťahovalcov priviezť si do Británie svojich rodinných príslušníkov.
      

Tento plán sa objavil krátko po zverejnení správy britského štatistického úradu, ktorý upozornil, že do Británie pricestovali stovky tisíc občanov z nových členských krajín EÚ, počínajúc prisťahovalcami z Rumunska a Bulharska.
      

Juncker v rozhovore pre Guardian vyjadril presvedčenie, že Británia musí zostať aktívnym a konštruktívnym členom EÚ. Zdôraznil však súčasne, že právo na voľný pohyb pracovnej sily v žiadnom prípade nesmie byť vo svojej podstate spochybnené, pretože potom by bolo nutné spochybniť aj voľný pohyb kapitálu, čo by sa negatívne prejavilo na britskej finančnej sfére.
      

Hovorkyňa úradu britského premiéra podľa agentúry Reuters odmietla komentovať Junckerovu kritiku na Cameronovu adresu.
     

V rámci pravidiel týkajúcich sa slobody pohybu majú občania členských štátov EÚ právo zamestnať sa v ktoromkoľvek štáte EÚ, čo využili a využívajú tisíce ľudí prichádzajúcich pracovať a žiť do Británie, ktorá má najrýchlejšie rastúcu ekonomiku v rámci EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies