Juncker: Angličtina stráca v EÚ svoju dôležitosť

NETKY.SK • 5 Máj 2017, 18:32 • 2 min
Juncker: Angličtina stráca v EÚ svoju dôležitosť

BRUSEL - Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker si dnes zažartoval o tom, že angličtina stráca v Európskej únii na svojej dôležitosti, čím prispel k nedávnej slovnej prestrelke s britskou premiérkou Theresou Mayovou ohľadom vlaňajšieho rozhodnutia jej krajiny opustiť tento geopolitický blok.

slovakia

left justify in out

"Vyjadrím sa vo francúzštine, pretože pomaly, ale isto angličtina stráca v EÚ dôležitosť. Potom tu máme v nedeľu francúzske voľby a chcem, aby Francúzi rozumeli, čo hovorím o Únii a jej členoch," povedal Juncker na začiatku svojho prejavu o stave Únie v Taliansku. Jeho komentár vyvolal v pléne smiech a aplauz.

Mayová v stredu vyhlásila, že niekoľko predstaviteľov EÚ sa Británii "vyhrážalo" so zámerom, aby zlyhali rokovania o brexite, pričom ich obvinila z pokusu o ovplyvnenie výsledkov referenda.

Juncker okrem svojej rodnej luxemburčiny plynule hovorí po francúzsky, nemecky a anglicky. V Bruseli je tiež známy pre svoje niekedy zľahčujúce a impertinentné výroky na verejnosti.

Juncker na stretnutí vo Florencii zmienil ako najzásadnejšie úspechy EÚ zavedenie a pretrvávajúcu stabilitu eura, mierovú integráciu východnej Európy po rozpade Sovietskeho zväzu, ako aj európsky investičný program. "Jediní, ktorí tento úspech nedoceňujú, sú samotní Európania," dodal uštipačne predseda EK.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies