Aktualizované: Juhokórejčania si volia novú hlavu štátu, zvíťazil Mun Če-in

NETKY.SK • 9 Máj 2017, 14:50 • 2 min
Aktualizované: Juhokórejčania si volia novú hlavu štátu, zvíťazil Mun Če-in

SOUL - Dva mesiace po zosadení prezidentky Pak Kun-hje si dnes Juhokórejčania volia nástupcu tejto konzervatívnej političky.

slovakia

left justify in out

Jeho najbližší súper Hong Čun-pchjo z konzervatívnej Kórejskej strany slobody dostal podľa týchto odhadov 23,3 percenta hlasov.

 

Munovo víťazstvo ukončí desaťročie konzervatívnej vlády v Južnej Kórei a povedie k ostrému obratu v politike k Severnej Kórei. Mun Če-in chce vyjsť viac v ústrety režimu v Severnej Kórei a znovu otvoriť priemyselný komplex Kesong, ktorý v rokoch 2004-2016 spoločne prevádzkovali oba kórejské štáty.

 

Volebné miestnosti sa zatvorili o 20.00 h (13.00 SELČ), o dve hodiny neskôr než v predchádzajúcich voľbách v roku 2012. Tlačová agentúra Jonhap informovala, že hodinu pred skončením volieb dosiahla volebná účasť 75 percent. Podľa denníka Čosun ilbo hlasovalo vyše 11 miliónov zo 42,5 milióna oprávnených voličov predčasne už minulý týždeň.

 

Zosadená prezidentka, strávila volebný deň na samotke bez akýchkoľvek návštev. O výsledku volieb sa dozvedela, až keď prvé spravodajské televízne programy zverejnili večer svoje odhady

 

Favoritom predčasných volieb je podľa prieskumov 64-ročný opozičný ľavicovo-liberálny politik Mun Če-in z Demokratickej strany. Bývalý právnik v oblasti ľudských práv prehral v prezidentských voľbách v roku 2012 práve v súboji s odvolanou hlavou štátu. Jeho najväčšími konkurentmi sú bývalý softvérový podnikateľ a centrista An Čchol-so z Ľudovej strany a Hong Čun-pchjo z konzervatívnej Kórejskej strany slobody.

 

Nový prezident sa ujme úradu už v stredu bez obvyklého dvojmesačného prechodného obdobia. Hlasovať môže približne 42,5 milióna oprávnených voličov. O 06.00 h miestneho času (v pondelok o 23.00 h SELČ), teda tri hodiny po otvorení volebných miestností, tak urobilo 9,4 percenta voličov, čo je o niečo menej ako počas ostatných volieb, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na volebnú komisiu. Viac ako 25 percent voličov však využilo svoje právo a hlasovalo predčasne už minulý týždeň.

 

Bývalú prezidentku Pak Kun-hje zosadil 10. marca z funkcie ústavný súd pre podozrenie z prijímania úplatkov. Prezidentka je obviňovaná z toho, že umožnila svojej dlhoročnej priateľke a dôverníčke Čche Son-sil, ktorá nie je členkou vlády, neoprávnene zasahovať do oficiálnych záležitostí krajiny. Čche je navyše podozrivá z toho, že svoju dlhoročnú známosť s prezidentkou využila na získavanie sponzorských darov. 

 

Voľbou prezidenta rozhodujú Juhokórejčania okrem podoby hospodárskej politiky v najbližších piatich rokoch aj o ďalšom osude rokovaní s vedením komunistickej Severnej Kórei, problematických vzťahoch s Japonskom a spolupráci so Spojenými štátmi. 

 

Hong Čun-pchjo, ktorý si v prieskumoch verejnej mienky tesne pred voľbami polepšil, sa okrem iného vyslovil za opätovné rozmiestnenie amerických taktických jadrových zbraní v Južnej Kórei.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies