Jubilejný 10. ročník One Day Jazz Festivalu ponúkne hviezdy svetovej a domácej hudobnej scény

NETKY.SK • 17 November 2018, 14:23 • 2 min
Jubilejný 10. ročník One Day Jazz Festivalu ponúkne hviezdy svetovej a domácej hudobnej scény

BRATISLAVA - Priaznivci kvalitnej hudby a jazzu si prídu určite na svoje. Tento víkend sa začína jubilejný 10. ročník jazzového festivalu One Day Jazz, ktorý organizačne zastrešuje známy hráč na bicie Martin Valihora. Už tradične sa návštevníci festivalu, tentoraz v štyroch mestách na Slovensku môžu tešiť na jedinečný výber medzinárodných hudobníkov, podujatie sľubuje aj mnoho unikátnych hudobných spojení.

slovakia

left justify in out

Slovenskému publiku sa predstaví uznávaný kamerunský basgitarista a spevák Richard Bona, či miláčik aktuálnej newyorskej scény tenor-saxofonista a skladateľa Seamus Blake. Z domácich hudobníkov sa na koncertné pódia vracia Oskar Rózsa so sedemčlenným orchestrom, Valihora si opäť zahrá po boku Andreja Šebana, vystúpi aj talentovaný iba sedemročný basgitarista Aron Hodek.

 

Unikátne hudobné spojenia

Desiaty ročník festivalu One Day Jazz hostí svetové aj domáce hviezdy. Hlavným cieľom je spájať výnimočných muzikantov a nechať ich navzájom sa ovplyvňovať. Tým sa podľa organizátora môže aj slovenská jazzová scéna integrovať do sveta. Prichádzajúci hudobníci prinášajú svoje názory a spoločné hranie so slovenskými umelcami je prínosom pre vývoj jazzovej hudby. "Špeciálne pre náš festival vznikajú nové hudobné formácie, jedinečné spojenia. Preto sme s vynikajúcim českým muzikantom Robertom Balzarom v triu, aby sme vytvorili nový zvuk hudbe Andreja Šebana. Robert Balzar je virtuózny kontrabasista a hráč na basgitaru. Svojou otvorenou mysľou, krásnou intímnou formou dotvára zvuk kompozícií gitaristu Andreja Šebana, ktorá je inšpirovaná tentokrát aj slovenským folklórom," uviedol organizátor festivalu Martin Valihora.

 

Jazz v štyroch slovenských mestách

Jesenná edícia One Day Jazz Festivalu, ktorá originálnymi fúziami prepája našu a svetovú jazzovú scénu sa bude konať tentokrát v štyroch mestách, najskôr v Košiciach, potom v Novom Meste nad Váhom, 27. novembra v Žiline, no a v nedeľu  25. a v stredu 28. novembra v Bratislave. V Ateliéri Babylon v Bratislave ochutnáme aktuálnu newyorskú scénu v podaní tenorsaxafonistu a skladateľa Seamusa Blakea, ktorý si zahrá s francúzskymi kolegami, basgitaristom  Florentom Nissom a pianistom Tony Tixierom. Seamus Blake je jeden z najuznávanejších súčasných jazzových muzikantov, je to priekopník moderného jazzu.

 

"Oskar Rózsa Partnership Unlimited je príležitostné zoskupenie, ktoré hrá moje skladby. Je to pre nás zážitok, keď na pódiu sedem výrazných osobností dostane priestor pre improvizáciu. Hráme len párkrát za rok, je to vzácnosť," teší sa na festival dirigent, skladateľ a multiinštrumentalista Oscar Rósza.

 

Mladučký slovenský talent

"Teším sa na talentovaného 7-ročného basgitaristu Arona Hodeka, ktorý má už za sebou medzinárodné koncerty.  Od staršieho brata, ktorý hrá na bicie, pochytil ako trojročný prvé muzikantské návyky. Spolupracoval dokonca s Brunom Marsom. Ďalšou výraznou osobnosťou je kontrabasista, virtuózny muzikant  Omer Avital, ktorý prichádza so svojim quintetom do Bratislavy 25. novembra," dopĺňa organizátor a duša festivalu Martin Valihora.

 

Izraelský kontrabasista Omer Avital je invenčný a originálny muzikant, bassgitarista a vizionársky skladateľ, ktorý posúva hranice jazzového výrazu.  Avitalove kompozície siahajú od funky, grooves, dlhé veľké formy až po orchestrálne aranžmány, spája jazz s hudbou Blízkeho východu.

 

Program jesenného vydania One Day Jazz Festivalu 2018:
 

18. 11. - Košice, Fuga - Šeban, Balzar, Valihora Trio (SK/CZ)

19. 11. - Nové Mesto nad Váhom, Blue Note - Šeban, Balzar, Valihora Trio (SK/CZ)

25. 11. - Bratislava, Ateliér Babylon - Oskar Rózsa Partnership Unlimited (SK/CZ), Seamus Blake and The French Connection (USA), Omer Avital Qantar (IL) 

27. 11. - Žilina, Mestské divadlo Žilina - Šeban, Vitouš, Valihora (SK), Richard Bona (USA) 

28. 11. - Bratislava, Istropolis - Šeban, Vitouš, Valihora (SK/CZ), Kurt Rosenwinkel Trio feat. Dario Deidda a Gregory Hutchinson (USA), Richard Bona (USA) + Áron Hodek (SK)




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies