John Kerry odsúdil útok separatistov na ukrajinské mesto Mariupol

NETKY.SK • 25 Január 2015, 09:18 • 2 min
John Kerry odsúdil útok separatistov na ukrajinské mesto Mariupol

ZÜRICH - Americký minister zahraničných vecí John Kerry sa pripojil k stanovisku svojich európskych kolegov a odsúdil sobotňajší útok proruských separatistov na strategicky významné mesto Mariupol na juhovýchode Ukrajiny a vyzval Moskvu, aby prestala podporovať rebelov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Je trestuhodné ako separatisti verejne velebia túto a iné ofenzívy v jednoznačnom porušení dohôd z Minska, ktoré podpísali," vyhlásil v sobotu počas návštevy v Zürichu Kerry, ktorého citovala agentúra Reuters.
      

Útoku separatistov podľa neho pomohlo Ruské "nezodpovedné a nebezpečné rozhodnutie v uplynulých týždňoch im doplniť zásoby so stovkami nových kusov moderných zbraní, vrátane raketových systémov, ťažkého delostrelectva, tankov a obrnených vozidiel".
      

"Vyzývame Rusko, aby okamžite ukončilo podporovanie separatistov, neďaleko medzinárodnej hranice s Ukrajinou, a stiahlo všetky zbrane, bojovníkov a finančnú podporu. V opačnom prípade bude americký a medzinárodný tlak na Rusko a jeho zástupcov iba narastať," dodal Kerry.
      

Najmenej 30 ľudí prišlo o život a okolo 100 utrpelo zranenia pri sobotňajších raketových útokoch na obytné štvrte Mariupolu, strategicky významného prístavu na pobreží Azovského mora, ktoré kontroluje ukrajinská armáda. 
      

K útokom došlo niekoľko hodín predtým, ako východoukrajinskí povstalci ohlásili začiatok ofenzívy voči Mariupolu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies