Jesenné jablkové dobroty

NETKY.SK • 18 September 2017, 9:0 • 2 min
Jesenné jablkové dobroty

BRATISLAVA - Jablká sú chutné, zdravé a dostupné celoročne. Bol by hriech nevyužiť ich v kuchyni. Vyskúšajte recepty, podľa ktorých sa vám koláče vždy podaria.

slovakia

left justify in out

Mriežkovaný jablkový koláč (z ovsených vločiek)

 

Suroviny:

230 g na hladko rozmixovaných ovsených vločiek, 2-3 lyžice cukru, 100 g rozpusteného masla, štipka soli, 1/2 lyžičky škorice, 1/2 lyžičky vínneho kameňa (alebo prášku do pečiva), 1 vajce do cesta, 1 vajce na potretie, 1 lyžica citrónovej šťavy

Na plnku:

1 pohárik jablkového pyré, jablká, škorica, cukor

 

Postup:

Najskôr si pripravíme domáce pyré, resp. detskú výživu. Ak máme, robota je ušetrená a ideme rovno na cesto. Jablká očistíme, nakrájame na drobno, zasypeme troškou škorice a cukru, podlejeme troškou vody a dusíme do mäkka (asi 10 minút, záleží od veľkosti nakrájaných kúskov). Keď sú jablká mäkké, necháme ich troška vychladnúť a rozmixujeme ich na hladkú masu.

 

Príprava cesta:
Zomelieme si vločky, pridáme cukor, škoricu, vínny kameň (alebo prášok do pečiva), štipku soli a premiešame. Do tejto suchej masy postupne zapracúvame mokré suroviny – rozpustené maslo, vajce a šťavu z citróna. Všetko dobre premiešame, vypracujeme na malý bochník a dáme na 5-10 minút stuhnúť do chladničky. Zatiaľ si môžeme rozmixovať to pyré a pripraviť jabĺčka. Z cesta odoberieme asi 1/5 cesta, ktorú použijeme na mriežku. Z ostatného cesta medzi dvomi papiermi na pečenie vyvaľkáme kruh rozmeru našej tortovej formy. Ja mám 25 cm. Cesto prenesieme do formy a sem-tam poprepichujeme vidličkou. Nalejeme naň pripravené pyré, naukladáme tenké mesiačiky jabĺk, posypeme škoricou, cukrom (ja som použila cukor z kokosových kvetov) a preložíme zvyšným cestom do tvaru mriežky. Mriežku potrieme vajíčkom a koláč dáme do predhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme asi 30-40 minút, kým nie su okraje hnedé. Pre ešte lepšiu chuť môžete povrch jabĺk posypať nasekanými orechami.

 

img

 

Jablková roláda

 

Suroviny:

ks vajec (cesto), polievkové lyžice trstinového cukru (cesto), polievkové lyžice polohrubej múky  (cesto), 1/2 ks prášku do pečiva (cesto), polievkové lyžice kakao (cesto), 5 ks stredne veľkých jablk, 50 gr cukru, 1 ks vanilkový cukor, 1⁄2 kšťavu z polovice citróna, polievkové lyžice (zarovnané) zlatého klasu, čajová lyžička škorice 

 

Postup:

Vajíčka s cukrom vyšľaháme do peny a zľahka k nim primiešame múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, pečieme pri teplote 180-190°C 10-15 minút, podľa skúsenosti s vašou rúrou. Ešte teplý korpus po upečení zrolujeme aj s papierom na pečenie a necháme vychladnúť. Jablká očistíme, zbavíme jadierok nakrájame na malé kúsky, alebo nastrúhame. Preložíme ich do hrnca, pridáme cukor, škoricu, citrónovú šťavu a dusíme cca 15 minút. Zlatý klas rozmiešame v 50 ml vody a pridáme k jablkám. Necháme zovrieť a vypneme. K hmote môžeme primiešať cca 50 g masla. Čiastočné vychladené jablká rozdelíme na rozbalenú roládu a korpus opatrne zrolujeme. Na záver posypeme práškovým cukrom.

 

img

 

Jablkový mrežovník

 

Suroviny:

4 väčšie jablká,1 lístkové cesto

 

Náplň:

Ľubovolnú náplň podľa chuti, my odporúčame:

2-3 strúhané alebo rozmixované jablká, 1 ½  lyžicu medu, 1 lyžičku škorice, Šťavu z ½ citrónu

Na potretie:

1 vajce

 

Postup:

Z jabĺk odrežeme vrchnú časť a vnútro vydlabeme lyžičkou tak, aby sme neporušili steny jabĺk. Lístkové cesto nakrájame na 1-2 cm široké pásiky. Ingrediencie na náplň zmiešame v miske a naplníme vnútro jabĺk. Na vytvorenie mriežky budeme potrebovať 3 pásiky uložené vodorovne a tri zvisle. Pásiky prepletáme tak, ako to vidíme na obrázku a presahujúce cesto odstránime. Lístkové cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom. Na vytvorenie mriežky budeme potrebovať 3 pásiky uložené vodorovne a tri zvisle. Pásiky prepletáme tak, ako to vidíme na obrázku a presahujúce cesto odstránime. Lístkové cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom. Jablká uložíme na pripravený plech do ktorého vlejeme vodu (mala by siahať do výšky 6-7 mm). Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov cca 20-25 minút.

 

img

 

Jablkové muffiny s hrozienkami

 

Suroviny:

100g celozrnnej špaldovej múky, 150g hladkej múky, 100g hnedého cukru, 2ČL kypriaceho prášku,  1ČL škorice (kopcovitá, takže kľudne aj dve), 2 vajcia, 125ml mlieka, 4PL oleja, 2 stredné očistené (nemusia sa šúpať, ak to chcete viac vlákniny do trávenia) a nahrubo nastrúhané jablká, 100g hrozienok namočených vo vode aspoň hodinku, alebo dve (keď ich chceme trošku vylepšiť, vodu môže nahradiť rum.

 

Štandardne vyložíme muffinovú formu košíčkami, alebo keď máte silikónovú formu, resp. formičky ako ja,tak si ušetríte túto činnosť a aj peniažky za košíčky. Rúru vyhrejeme na 180°C. Do veľkej misy si preosejeme suché ingrediencie a v menšej zmiešame tekuté. Nakoniec to premiešame celé spolu a pridáme jablká a hrozienka, zľahka premiešame a plníme jednotlivé košíčky do 2/3. Pečieme približne 20 minút - do zlatova a po upečení necháme chvíľu chladnúť, kým ich vyberieme z formy.

 

img

 

Jablkový koláč s tvarohom

 

Suroviny:

Na cesto:

300 g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok do pečiva, 160 g masla, 120 g práškového cukru, 1 vajce, tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu

Na plnku:

350 g očistených jabĺk, 250 g jemného tvarohu, 1 žĺtok, 40 g masla, 400 ml mlieka, 100 g práškového cukru, 1 ½ vrecúška pudingového prášku na prípravu vanilkových krémov, 1 lyžica citrónovej šťavy, 1 lyžica mletej škorice, 2 lyžice hnedého cukru

 

Postup:

Polohrubú múku zmiešame s kypriacim práškom, zmäknutým maslom, práškovým cukrom a vajcom. Vypracujeme cesto a odložíme ho na 30 minút do chladu. Medzitým si pripravíme plnku: V mlieku rozmiešame pudingový prášok a uvaríme puding. Do teplého pudingu vmiešame žĺtok vymiešaný s maslom a necháme vychladnúť. Potom po častiach pridáme tvaroh vymiešaný s citrónovou šťavou a s práškovým cukrom. Očistené jablká pokrájame na plátky, posypeme hnedým cukrom a mletou škoricou. Odstáte cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske a  prenesieme do vymasteného, múkou vysypaného plechu. Na cesto rovnomerne rozotrieme tvarohovú plnku, na ktorú dáme ochutené plátky jabĺk. Povrch posypeme nahrubo postrúhaným zvyšným cestom. Jablkový koláč s tvarohom uečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C.

 

img

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona