Jemenský prezident potvrdil návrh sedemdňového prímeria počas mierových rozhovorov

NETKY.SK • 8 December 2015, 07:23 • 2 min
Jemenský prezident potvrdil návrh sedemdňového prímeria počas mierových rozhovorov

NEW YORK - Jemenský prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí v pondelok oznámil Organizácii Spojených národov, že požiadal Saudskou Arábiou vedenú koalíciu, aby od 15. decembra začala sedemdňové prímerie v čase mierových rozhovorov v Ženeve.

slovakia

left justify in out

Cieľom mierových rozhovorov pod záštitou OSN je ukončenie bojov, ktoré si vyžiadali za sedem mesiacov takmer 6000 životov. Osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre Jemen Ismáíl Úld Šajch Ahmad novinárom v Ženeve predtým povedal, že Hádí súhlasil s požiadavkou účastníkov rokovaní na vyhlásenie prímeria.


"Informoval som vedenie koalície, že máme v úmysle začať prímerie na sedem dní, od 15. do 21. decembra, v súvislosti s konzultáciami," uviedol Hádí v liste generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi, z ktorého citovala agentúra Reuters.


Prímerie bude podľa listu obnovované automaticky v prípade jeho dodržiavania druhou stranou konfliktu.


Koalícia sunnitských krajín pod vedením Saudskej Arábie bombarduje v Jemene postavenia šiitských povstalcov známych ako húsíovia, ktorí majú v rukách metropolu Saná a ďalšie mestá. Boje v Jemene sa zintenzívnili koncom marca, odkedy sa koalícia podporujúca Hádího snaží zvrátiť postup húsíov. Napriek jej istým úspechom a takmer každodenným náletom zostáva väčšina Jemenu stále v rukách húsíov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies