Jednoduché zlúčenie SSC a NDS podľa Érseka nie je možné, treba upraviť zákon

NETKY.SK • 8 Január 2018, 14:32 • 2 min
Jednoduché zlúčenie SSC a NDS podľa Érseka nie je možné, treba upraviť zákon

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy pracuje na zlúčení Národnej diaľničnej spoločnosti a Slovenskej správy ciest, ale podľa ministra Árpáda Érseka si to vyžiada zmenu legislatívy.

slovakia

left justify in out

Jednoduché zlúčenie Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) a Slovenskej správy ciest (SSC) nebude podľa ministerstva dopravy možné. "Bude nevyhnutná aj novelizácia právnej úpravy," avizoval minister. Z hľadiska právnej formy sú totiž tieto dve spoločnosti úplne odlišné. Kým NDS je akciovou spoločnosťou, ktorej 100-% akcionárom je ministerstvo dopravy, SSC je rozpočtová organizácia zriadená rezortom dopravy.

 

"Na zlučovaní NDS a SSC pracujeme. Proces zlučovania spoločností však nie je jednoduchý a jeho výsledkom by mala byť jedna spoločnosť, ktorá bude zastrešovať cesty prvej triedy, rýchlostné cesty a diaľnice," opísal Érsek.

 

Obidve firmy tak spadajú pod rezort dopravy a minister ešte koncom roka 2016 uviedol, že zvažuje ich zlúčenie. NDS má na starosti diaľnice a rýchlostné cesty a SSC zase cesty I. triedy.

 

Vlani v lete pritom šéf rezortu dopravy avizoval, že by chcel, aby zimnú údržbu v roku 2018 zabezpečovala už jedna spoločnosť, ktorá vzíde zo zlúčenia týchto dvoch firiem. Zlúčenie by malo podľa ministerstva priniesť úsporu a následne nasmerovať viac peňazí do ciest.

 

V rozpočte na tento rok majú SSC a NDS na správu, údržbu a opravy ciest a diaľnic naplánovanú sumu 64,1 milióna eur. Na investície majú obidve spoločnosti mimo eurofondov určenú na tento rok sumu 34,37 milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies