Jeden z najznámejších talianskych mafiánov Bernardo Provenzano skonal vo väzení

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 14:04 • 2 min
Jeden z najznámejších talianskych mafiánov Bernardo Provenzano skonal vo väzení

RÍM - Jeden z najznámejších talianskych mafiánov Bernardo Provenzano je mŕtvy. Bývalý bos sicílskej odnože mafie Cosa Nostra zomrel vo väzení vo veku 83 rokov, informovala dnes agentúra ANSA.

slovakia

left justify in out

Provenzana zatkli spolu s ďalšou osobou 11. apríla 2006 po 43 rokoch na "úteku". V tom čase mal 73 rokov a ukrýval sa na farme ležiacej približne dva kilometre od centra sicílskeho mesta Corleone a len kúsok od domu svojej rodiny.


Provenzano bol už dlhší čas chorý. Bol považovaný za "bosa bosov" Cosa Nostry a patril medzi najhľadanejších talianskych zločincov a mafiánov. V roku 2011 požiadal o predčasné prepustenie z väzenia, pričom argumentoval okrem iného tým, že trpí Parkinsonovou chorobou. Jeho žiadosť však bola zamietnutá.


Provenzanovi sa pripisuje najmenej 50 vrážd. Zavraždený prokurátor Giovanni Falcone, ktorý sa špecializoval na vyšetrovanie a odhaľovanie zločinov Cosa Nostry, ho označil za najkrvilačnejšieho mafiánskeho vraha. Provenzano bol už pred svojím zatknutím v neprítomnosti odsúdený na niekoľkonásobné doživotie.


Zastupiteľstvo mesta Corleone vyhlásilo deň Provenzanovho zatknutia za sviatok a jednu z ulíc chce pomenovať "Via 11 Aprile" (Ulica 11. apríla). Vo februári 2006 talianska polícia - na pokyn prokurátora Roberta Scarpinata - zhabala nehnuteľnosti, pozemky a účty Provenzana a ďalšieho mafiána Salvatora Lo Piccola v hodnote 150 miliónov amerických dolárov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies