Jean-Marie Le Pen už nesmie zverejňovať videá na webe FN

NETKY.SK • 11 Jún 2014, 07:29 • 2 min
Jean-Marie Le Pen už nesmie zverejňovať videá na webe FN

PARÍŽ - Zakladateľ francúzskeho Národného frontu (FN) a jeho čestný predseda Jean-Marie Le Pen nesmie už internetovej stránke tejto politickej strany zverejňovať žiadne videozáznamy. Hovorca FN zdôvodnil dnes tento zákaz len bližšie nešpecifikovanými "právnymi dôvodmi", uviedla agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Ide o dôsledok zverejnenia videa, v ktorom Le Pen označil kritikov politiky FN evidentne rasistickými a antisemitskými výrokmi.
      

Marine Le Penová, ktorej strana zvíťazila vo Francúzsku v nedávnych voľbách do Európskeho parlamentu, označila otcov postup za politickú chybu.
      

Jean Marie Le Pen však na rozhodnutie o zákaze zverejňovania jeho videí na internetovej stránke FN reagoval telefonicky pre spravodajský portál lepoint.fr s netajeným pobúrením: "Som emocionálne veľmi zranený". Navyše poznamenal, že s dcérou už nie je v kontakte.
      

V inkriminovanom videu, ktoré neskôr z webovej stránky FN stiahli, sa otca súčasnej líderky strany Marine Le Penovej pýtajú na reakciu na kritiku zo strany vplyvných osobností, vrátane francúzskeho speváka židovského pôvodu Patricka Bruela. 
      

"Nabudúce pripravíme várku do pece," uviedol v reakcii veterán francúzskej ultrapravice. Le Pen na zázname skritizoval aj viaceré osobnosti spoločenského života, ktoré vyslovili zdesenie z víťazstva FN vo francúzskych eurovoľbách. Medzi nimi komika Guya Bedosa či bývalú tenisovú hviezdu Yannicka Noaha, ale aj americkú speváčku Madonnu.
      

Podľa väčšiny francúzskych médií sa výrok dá jednoznačne vnímať ako odkaz na koncentračné tábory, v ktorých nacisti počas druhej svetovej vojny likvidovali židov.
      

Niekdajšieho lídra FN uznali v roku 1996 vinným z podnecovania rasovej neznášanlivosti, keď povedal, že plynové komory, v ktorých zomierali židia počas holokaustu, boli len "detailom v dejinách druhej svetovej vojny".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies