Je fotenie sa pri Pamätníku holokaustu etické? Modelka vyvolala diskusiu

NETKY.SK • 10 December 2018, 15:00 • 2 min
Je fotenie sa pri Pamätníku holokaustu etické? Modelka vyvolala diskusiu

BERLÍN - Na britskú modelku Rhian Sugdenovou sa zniesla vlna kritiky po tom, čo sa odfotila pri Pamätníku holokaustu v Berlíne. Jej selfie ale predovšetkým opätovne otvorilo diskusiu, či je vhodné sa na mieste, ktoré pripomína milióny Židov zavraždených počas vojny, vôbec fotiť a všemožne pózovať, napísal server The Independent.

slovakia

left justify in out

Fotografiu, ktorú modelka umiestnila na svoj Instagram a pridala k nej popisok "E.T. volá domov", začali hneď nato komunikovať niektorí užívatelia. Podľa nich bola úplne nevhodná a nemiestna.

 

Žena popisok vzápätí síce zmazala, napriek tomu sa ďalšej kritike nevyhla. "Majte aspoň trochu úcty k miliónom ľudí, ktorí boli zavraždení počas holokaustu," komentoval jeden z užívateľov.

 

Modelka si neskôr posťažovala, že nemá čas na túto uplakaná generáciu. "Som na výlete, chodím po pamiatkach a odfotila som sa. Nemala som v úmysle sa správať neúctivo," napísala. "Možno sa vo veciach toľko nešprtaj. Je to selfie a vyzerám na ňom ako E.T.," obraňovala sa žena.

 

 

Sugdenová sa kritike bránila aj na Twitteri, kde napísala, že odozva je úplne šialená. "Dostala som aj veľa správ od Židov, ktorí mi napísali, že ich moja fotka v žiadnom prípade neuráža," doplnila. "Myslím, že si nezaslúžim byť takto udupaná."

 

Pravdou je, že sa neustále vedú debaty, či je po etickej stránke vhodné sa na takom mieste, ako je Pamätník holokaustu, fotiť. Turisti sa pri ňom fotia v ďaleko šialenejších pózach, napríklad sa medzi betónovými blokmi zaprú nohami, buď rozkročení alebo s pritisnutými chrbtom, niektorí robia stojky, cez bloky skáču či jazdia na bicykli.

 

Je to v poriadku, tvrdí autor

 

Práve týchto turistov si vzal na paškál izraelský umelec Shahak Shapiro, ktorý ich pomocou grafického programu zakomponoval do dobových fotografií s hromadami mŕtvych tiel a podobne. Vo svojom projekte nazvanom Yolocaust poukazoval na to, že si návštevníci často neuvedomujú, čomu a komu je vlastne pomník venovaný, a aké hrôzy sa za druhej svetovej vojny udiali.

 

 

"Každý deň navštívi berlínsky pomník asi 10 000 ľudí. Mnoho z nich si vytvorí podivné fotky, kedy napríklad skáču cez betónové bloky. Význam a úloha pamätníka je kontroverzná. Pre niekoho šedé kvádre symbolizujú náhrobné kamene, iní v nich vidia popol zabitých Židov," okomentoval umelec projekt.

 

Karen Pollocková, šéfka londýnskej organizácie Holocaust Educational Trust, ktorá si kladie za cieľ ohľadom holokaustu vzdelávať, nazvala projekt Yolocaust ako veľmi silný. Zároveň ale vyzvala k debate. "Hovoríme s mladými ľuďmi o tom, ako by sa mali správať na miestach, kde došlo k masovému vyvražďovaniu, a aké fotky je vhodné na nich zhotovovať. Ale mladá generácia by nemala byť trestaná za to, že prežíva veci inak ako starší ľudia," okomentovala vlani Pollocková pre BBC selfie mladých dievčat, zhotovené vo vyhladzovacom tábore Osvienčim.

 

 

"Dnešná generácia sa na svet pozerá cez objektívy a obrazovky, ale my ich za to nemôžeme trestať a ponižovať. Namiesto toho by sme s nimi mali diskutovať. Keď sa pozerám na ich fotky z podobných miest, nenapadne ma, že sú to otrasní ľudia. Len veci prežívajú inak," tvrdí.

 

K situácii sa vlani vyjadril aj samotný tvorca berlínskeho pamätníka Peter Eisenman, ktorý projekt Yolocaust nazval otrasným. "Ľudia vždy skákali cez tie bloky, odpočívali na nich a jedli. Je to v poriadku. Je to miesto stretávania sa, nie svätá pôda. Medzi vyhladzovacími tábory a pomníkom v Berlíne je rozdiel, pretože pod mojím dielom mŕtvi ľudia neležia. Mojím cieľom bolo, aby si ľudia sami určili, aký dojem v nich pamätník zanecháva," tvrdí Eisenman.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies