Premiér SR Peter Pellegrini podnikne na budúci týždeň oficiálnu cestu do USA

NETKY.SK • 24 Apríl 2019, 12:27 • 2 min
Premiér SR Peter Pellegrini podnikne na budúci týždeň oficiálnu cestu do USA

BRATISLAVA - Spojené štáty pozvali predsedu vlády SR na oficiálnu návštevu Bieleho domu pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie a 15. výročia vstupu Slovenska do NATO. Pellegrini verí, že s americkým prezidentom Donaldom Trumpom otvoria aj tému ohľadom ciel.

slovakia

left justify in out

"Slovensko je piaty najväčší vývozca áut do USA. Pevne verím, že otvoríme aj túto otázku. Som zástanca toho, aby sme nie zavádzali clá, ale aby sme možno znížili clá na nulu na industriálne výrobky nielen smerom z USA do EÚ, ale aj opačne, čo by mohlo zvýšiť obchodnú výmenu a vytvárať ďalšie pracovné miesta," uviedol Pellegrini.

 

Na stretnutí budú hovoriť aj o plnení záväzkov a vyzbrojovaní slovenskej armády. V súvislosti so záväzkami v NATO Slovensko na júlovom samite v Bruseli deklarovalo, že do roku 2020 vyčlení 1,6 a do roku 2024 dve percentá HDP na obranu. Trump vtedy vyčítal viacerým členom Aliancie, že nedostatočne plnia svoje záväzky a vyjadril prianie, aby výdavky na obranu boli vyššie.

 

img

 

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v súčasnosti rokuje so Spojenými štátmi o obrannej spolupráci bez účasti rezortu obrany. Podľa Koaličnej rady má rezort diplomacie dohodnúť pre Slovensko výhodné podmienky. SNS aj naďalej trvá na požiadavke, že v novej zmluve nesmie byť ani slovo o prítomnosti Ozbrojených síl USA na Slovensku.

 

img

 

Ministerstvo obrany (MO) SR rozhodlo už v marci o tom, že sa nebude ďalej zúčastňovať na rokovaní o obrannej spolupráci s USA. Kritizovali ho aj prezident SR Andrej Kiska a niektorí opoziční aj koaliční poslanci. Predseda SNS Andrej Danko však v nadväznosti na reakcie vyhlásil, že nikto neodmietol financie z USA na opravu slovenských letísk, lebo žiadne ponúknuté ani neboli. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies