Javorčík: Pečiatkovanie pasov nezodpovedá výzvam 21. storočia

NETKY.SK • 29 Jún 2016, 15:40 • 2 min
Javorčík: Pečiatkovanie pasov nezodpovedá výzvam 21. storočia

BRATISLAVA – Slovensko sa počas svojho predsedníctva v Rade EÚ bude zaoberať i balíkom o inteligentných hraniciach. Ide o zavedenie a používanie moderných technológií na vstupe aj výstupe schengenského priestoru pre občanov tretích krajín. TASR o tom informoval stály predstaviteľ SR pri EÚ Peter Javorčík.

slovakia

left justify in out

„Povedané jednoducho, pečiatkovanie pasov, ktoré je stále bežné na niektorých vstupných bodoch do EÚ, nezodpovedá výzvam 21. storočia. Navyše, čoraz viac krajín prechádza do bezvízového styku s EÚ, o to viac je potrebné mať prehľad, kto vstupuje na územie únie,“ povedal Javorčík.

 

Podľa jeho slov je nutné, aby na všetkých hraniciach boli inteligentné systémy s čítaním biometrických údajov. Cieľom balíka je získať prehľad o tom, kto a kedy prichádza a odchádza z územia Schengenu, či zaznamenať pohyb prípadných rizikových osôb. Slovenské predsedníctvo by podľa stáleho predstaviteľa chcelo dosiahnuť dohodu členských štátov na tejto legislatíve do konca roka.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies