Japonsko zriadilo nový jadrový regulačný úrad

NETKY.SK • 19 September 2012, 06:37 • 2 min
Japonsko zriadilo nový jadrový regulačný úrad

Japonsko zriadilo nový jadrový regulačný úrad - Politika Japonsko otvorilo dnes nový jadrový regulačný úrad, ktorý bude dohliadať na bezpečnosť atómových elektrární v krajine. Pred vyše rokom vyvolalo cunami v Japonsku najhoršiu nukleárnu katastrofu od Če

slovakia

left justify in out

img

Japonsko otvorilo dnes nový jadrový regulačný úrad, ktorý bude dohliadať na bezpečnosť atómových elektrární v krajine. Pred vyše rokom vyvolalo cunami v Japonsku najhoršiu nukleárnu katastrofu od Černobyľskej havárie v roku 1986.
      Nový jadrový regulačný orgán bude päťčlenný a bude kontrolovať uplatňovanie sprísnených bezpečnostných pravidiel, akým je obmedzenie činnosti reaktorov na 40 rokov.
      Občianske združenia a niektorí poslanci, vrátane členov vládnucej Demokratickej strany Japonska, vyslovili pochybnosti o tom, či je vhodné, aby predsedom nového orgánu bol odborník na jadrovú fyziku Šuniči Tanaka, vzhľadom na jeho dlhoročné pôsobenie v jadrovom priemysle.
      V Japonsku, kde sú časté zemetrasenia, postavili 54 komerčných reaktorov.
      Nový úrad začína prácu po kritike, že styky medzi vládnymi regulátormi a elektrárenskými spoločnosťami prispeli k v marci 2011 k havárii v jadrovej elektrárni (JE) Fukušima.
      Zrušený Úrad pre jadrovú a priemyselnú bezpečnosť spadal pod ministerstvo priemyslu, ktoré presadzovalo jadrovú energiu.
      V JE Fukušima, ktorú zasiahlo zemetrasenie a následné cunami, došlo k roztaveniu prehriateho jadra v troch z jej šiestich reaktorov.
      V piatok japonská vláda rozhodla, že do 30 rokov postupne odstaví všetky jadrové elektrárne.
      Japonsko pred jadrovou haváriou odoberalo z jadrových elektrární asi 30 percent potrebnej energie.

Zdroj: TASR/DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies