Japonsko začalo spoločné vojenské cvičenie s Ruskom aj s USA

NETKY.SK • 27 Október 2014, 16:08 • 2 min
Japonsko začalo spoločné vojenské cvičenie s Ruskom aj s USA

MOSKVA - Japonsko začalo dnes spoločné vojenské cvičenie s americkou armádou na svojom najsevernejšom ostrove Hokkaidó, a to iba deň po tom, ako v mori pri Vladivostoku spustilo námorné manévre s Ruskom.

slovakia

left justify in out

Zámerom cvičení je demonštrovať zámer japonského premiéra Šinza Abeho o presadzovanie vyváženej obrannej politiky, ktorá neuprednostňuje ani jednu z daných veľmocí na úkor druhej.
     

"To, čo je pre Japonsko náročné, je skutočnosť, že spojenectvo s USA je stredobodom jeho bezpečnostnej politiky," citovala agentúra Bloomberg Taisukeho Abira, špecialistu na ruské záležitosti z výskumnej skupiny Tokyo Foundation.
     

Spoločné námorné cvičenie Ruska a Japonska sa uskutočňuje pravidelne od roku 1998. Súčasné manévre sú však prvými od začatia krízy na Ukrajine, ktorá viedla k dočasnému pozastaveniu bilaterálnych rusko-japonských vzťahov v oblasti obrany.
     

Japonské ministerstvo obrany v septembri uviedlo, že vojenské námorníctvo krajiny malo v úmysle rokovať s Moskvou, čím chcelo potvrdiť svoj záujem o rozvoj bilaterálnych vzťahov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies