Japonsko si pripomenulo 66. výročie kapitulácie v druhej svetovej vojne

NETKY.SK • 15 August 2011, 11:42 • 2 min
Japonsko si pripomenulo 66. výročie kapitulácie v druhej svetovej vojne

Japonsko si pripomenulo 66. výročie kapitulácie v druhej svetovej vojne

slovakia

left justify in out

img

Japonsko si dnes pripomenulo 66. výročie svojej kapitulácie v druhej svetovej vojny. Spomienkové udalosti sa konali v čase, keď sa krajina spamätáva z následkov marcového ničivého zemetrasenia a vĺn cunami.
      Pred 66. rokmi - 15. augusta 1945 - cisár Hirohito predniesol historický rozhlasový prejav, v ktorom po prvý raz pripustil možnosť vojenskej porážky Japonska.
      Celonárodnú spomienku v Tokiu viedol dnes Hirohitov vnuk, súčasný cisár Akihito. Pomodlil sa za 3,1 milióna japonských vojnových obetí a vyslovil nádej, že podobný konflikt sa už nikdy nebude opakovať.
      Na ceremónii sa zúčastnilo zhruba 7200 ľudí vrátane premiéra Naota Kana, ktorý vyjadril presvedčenie, že Japonsko sa spamätá z následkov marcového zemetrasenia, podobne ako vstalo z trosiek po skončení vojny.
      "Náš národ prekonal od vojny mnohé ťažké obdobia. S pomocou týchto skúseností sa energicky spamätá aj z tejto katastrofy," uviedol šéf japonského kabinetu.      
      Zemetrasenie a vlny cunami si 11. marca vyžiadali vyše 20.000 mŕtvych a nezvestných a spôsobili rozsiahly únik radiácie z atómovej elektrárne Fukušima, čo mnohým pripomenulo obrazy skazy z roku 1945.
      Dnešné výročie pre Japoncov uzavrelo každoročnú sériu pietnych spomienok na - pre ich krajinu - katastrofálne udalosti z posledných mesiacov druhej svetovej vojny, vrátane prehratej bitky o Okinawu a zhodenia atómových bômb na mestá Hirošima a Nagasaki.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies