Japonsko ingorovalo vlastné varovania pred únikom radiácie

NETKY.SK • 9 August 2011, 10:34 • 2 min
Japonsko ingorovalo vlastné varovania pred únikom radiácie

Japonsko ingorovalo vlastné varovania pred únikom radiácie - Svet Japonsko vystavilo tisícky svojich obyvateľov riziku v dôsledku toho, že v prvých dňoch po zemetrasení a prívalovej vlne cunami, ktoré poškodili jadrovú elektráreň Fukušima, sa nedržalo pro

slovakia

left justify in out

img

Japonsko vystavilo tisícky svojich obyvateľov riziku v dôsledku toho, že v prvých dňoch po zemetrasení a prívalovej vlne cunami, ktoré poškodili jadrovú elektráreň Fukušima, sa nedržalo prognóz úniku radiácie. Vyplýva to z dnes zverejnených zistení tlačovej agentúry Associated Press (AP).
      Japonské vládne prognózy totiž predpovedali, že rádioaktívnemu mraku z postihnutej jadrovej elektrárne Fukušima-I. bude vystavená i základná škola v meste Karino.
      Tieto prognózy sa však nikdy nedostali k tým, ktorí rozhodovali na lokálnej úrovni, a tak školu nevyprázdnili - naopak, stalo sa z nej dočasné evakuačné centrum.
      Doposiaľ nie je známe, koľko ľudí bolo v Japonsku vystavených radiácii, ani to, či budú kvôli tomu trpieť zdravotnými problémami. Jadrová kríza v Japonsku by však mohla byť ponaučením pre ďalšie krajiny, pretože podobné varovné systémy sa využívajú na celom svete a toto bol ich prvý veľký test, konštatovala AP.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies