Japonské úrady opäť zmenšili evakuačnú zónu v okolí Fukušimy

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 08:43 • 2 min
Japonské úrady opäť zmenšili evakuačnú zónu v okolí Fukušimy

TOKIO - Japonské úrady zrušili príkazy na evakuáciu, ktoré sa týkali mesta Minamisóma, nachádzajúceho sa v blízkosti poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima.

slovakia

left justify in out

Do svojich domovov sa môže vrátiť viac ako 10.000 obyvateľov Minamisómy. Podľa agentúry Kjódó sa však mnohí z evakuantov vrátiť nechystajú, keďže sa už medzičasom usadili na iných miestach.

 

Aktivisti okrem toho upozorňujú na možné dôsledky, ktoré môže mať na zdravie obyvateľstva zvyšková radiácia v okolí Fukušimy.

 

Mesto Minamisóma bude po zrušení väčšiny evakuačných príkazov takmer úplne obývateľné. Uzavretá zostane len jediná zóna, v ktorej sa nachádza iba jeden dom.

 

V snahe prilákať naspäť pôvodných obyvateľov miestne úrady znovuotvorili nemocnicu a začali s provizórnou obnovou obchodnej a ďalšej infraštruktúry.

 

Dekontaminačné práce v obytných zónach Minamisómy už boli ukončené, cesty a poľnohospodárska pôda sa však budú čistiť až do marca budúceho roku.

 

Japonské úrady chcú do marca budúceho roku zrušiť väčšinu príkazov na evakuáciu, ktoré ešte zostávajú v platnosti. Uzavretá zóna však bude dlhodobo zachovaná v bezprostrednom okolí komplexu elektrárne Fukušima.

 

Zemetrasenie a cunami pred vyše štyrmi rokmi vyradili chladiace systémy elektrárne Fukušima, výsledkom čoho bolo roztavenie a prehriatie paliva v troch reaktoroch. Následne došlo k úniku radiácie do okolia a tisíce ľudí v okruhu 20 kilometrov museli opustiť svoje domovy a pracoviská. Bola to najhoršia jadrová nehoda od výbuchu v atómovej elektrárni v ukrajinskom Černobyli v roku 1986.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies