REPORTÁŽ: Klamstiev Hlasu-SD bolo na minulotýždňovej tlačovej konferencii podľa Bittó Cigánikovej 22

NETKY.SK • 14 Jún 2021, 14:50 • 2 min
REPORTÁŽ: Klamstiev Hlasu-SD bolo na minulotýždňovej tlačovej konferencii podľa Bittó Cigánikovej 22

BRATISLAVA - Na minulotýždňovej tlačovej konferencii strany Hlas-SD podľa predsedníčky Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jany Bittó Cigánikovej odznelo 22 klamstiev.

slovakia

left justify in out

Člen zdravotníckeho výboru a podpredseda strany Hlas-SD Richard Raši minulý týždeň okrem iného konštatoval, že vláda ide de facto rušiť 22 regionálnych nemocníc, pričom chce zlikvidovať 38 % všetkých akútnych lôžok, čo je 10 729 lôžok, ktoré v slovenských nemocniciach máme.

 

img

 

Súvisiaci článok: Richard Raši: Vláda chce rušiť viac ako 10-tisíc nemocničných lôžok

 

Bittó Cigániková na dnešnej tlačovej besede poukázala na to, že sa optimalizáciou siete nemocníc žiadna nemocnica rušiť nebude, ide len o ich transformáciu. K avizovanému rušeniu akútnych lôžok apelovala na to, že ich je pravidelne neobsadených v priemere 42 % a zároveň chýbajú lôžka pre následnú starostlivosť.

 


Pravdou podľa predsedníčky zdravotníckeho výboru nie sú ani tvrdenia Hlasu-SD, podľa ktorého plán obnovy neráta s pomocou pre neštátne nemocnice. „Nie je pravda, že s ňou neráta, pretože sa budú vyhlasovať verejné výzvy na prístrojové vybavenie, kam sa budú môcť prihlasovať všetci zriaďovatelia,“ skonštatovala s tým, že súčasťou plánu obnovy je aj reforma všeobecnej ambulantnej starostlivosti.

 

Mohlo by vás zaáujímať: Vznikne nová služba starostlivosti o dieťaťa od jedného roka do začatia povinného predprimárneho vzdelávania?

 

Vyvrátila i tvrdenia opozičnej strany, podľa ktorej sa pri úraze budú pacienti presúvať do iných nemocníc. Bittó Cigániková upozornila, že reforma sa týka najmä plánovanej starostlivosti, základná urgentná starostlivosť tak nebude nijako ovplyvnená, k dispozícii pritom bude pacientom do 30 minút. Čo sa týka pôrodníc, tým sa zmiernili podmienky na 800 až tisíc pôrodov ročne, dôležitým kritériom je časová dostupnosť do 30 minút.

 

img


Prečítajte si: Prieskum verejnej mienky opäť ovládol Hlas-SD. Strana Za ľudí naďalej stráca podporu


Bittó Cigániková skonštatovala, že oproti priemeru OECD máme o 33 % viac akútnych lôžok a o 12 % nižšiu obložnosť. „Máme jednu z najhustejších sietí nemocníc v Európe, ale my ju nevieme uživiť. Nemáme na takúto hustú sieť personál ani vybavenie. Toto nám tu nechal Smer-SD a Hlas-SD a toto nám tu treba upratať,“ dodala. Šéfka Výboru Národnej rady pre zdravotníctvo taktiež upozornila, že rezort zdravotníctva zatiaľ nezverejnil finálny dokument optimalizácie siete nemocníc, rokovania totiž stále nie sú ukončené. Ako však doplnila, reforma do veľkej miery vychádza zo stratifikácie exministerky Kalavskej, ktorá bola nominantkou Smeru-SD.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona