Snívajú sa vám zlé sny? Najnovšie výsledky vedeckej štúdie vás potešia

NETKY.SK • 23 November 2020, 21:29 • 2 min
Snívajú sa vám zlé sny? Najnovšie výsledky vedeckej štúdie vás potešia

ŽENEVA - Zlé sny môžu byť aj na niečo dobré! Podľa najnovšej štúdie sa ukazuje, že ide o skvelé cvičenie pre mozog, ktoré vám v reálnom živote pomôžu lepšie zvládať strach.

slovakia

left justify in out

Najnovšia švajčiarska štúdia ukazuje, že pokiaľ nie je prekročená určitá hranica hrôzy počas snívania, ľudia môžu mať so zlých snov dokonca úžitok. Sny sa snívajú všetkým ľuďom, no nie všetci si ich aj po prebudení pamatajú. Snívanie patrí pritom medzi dôležitú činnosť mozgu. Zistenia naznačujú, že zlé sny sú akýmsi cvičením do reálneho života, ktoré nám pomáha lepšie zvládať a reagovať na strach či úzkosť počas bežného dňa.

 

Švajčiarski vedci sa v štúdii zamerali na to, aby zistili čo sa deje v mozgu počas spánku, kedy sa ľuďom snívajú zlé sny. S pomocou elektroencefalogramu s vysokou hustotou sledovali 18 dobrovoľníkov, ktorí spali a boli pravidelne prebudení, aby odborníci zistili, či sa im snívali sny a aká bola ich snová činnosť.

 

img

 

Oblasť mozgu, kde vzniká strach či už v bdelom stave alebo počas spánku sú si veľmi podobné. Vedci sa zároveň snažili zistiť aj to, či zlé sny majú negatívny dopat na náš bežný život a každodenné aktivity.

 

Lampros Perogamvros vedúci výskumu na Ženevskej univerzite rozdal takmer stovke dobrovoľníkov diáre, kde si mali zapisovať svoje snyemócie počas spánku, ako aj ich skúsenosti so zlými snami. Následne sa všetci podrobili magnetickej rezonancii, kde videl ako ich mozog reaguje na negatívne či neutrálne sny. Sústredil sa pritom špeciálne na oblasť, kde sídlia emócie.

 

img

 

„Sny môžu byť akýmsi tréningom. Simulujú hrôzostrašné situácie počas spánku a pripravujú nás na to, aby sme s väčšou chladnokrvnosťou čelili skutočnému nebezpečenstvu, s ktorým sa stretávame v bdelom stave,“ vysvetlil Perogamvros.

 

Dodal, že zároveň nejde o extrémne silnéstrašidelné nočné mory, ktoré sú také intenzívne, že sa z nich ľudia strhnú zo spánku uprostred noci. „Ak hrôza prekročí v sne určitý prah, zisk v podobe regulácie emócii sa stráca,“ dodáva vedec.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies