Podľa Šimečku bola reakcia SR voči Rusku pochopiteľná

NETKY.SK • 25 Apríl 2021, 11:44 • 2 min
Podľa Šimečku bola reakcia SR voči Rusku pochopiteľná

BRATISLAVA - Slovenská diplomacia zareagovala na udalosti v Česku presne tak, ako sa voči najbližšiemu zahraničnému partnerovi a bratskému národu patrí.

slovakia

left justify in out

Postup SR 

Okamžite nadviazala kontakt s Českom, oboznámila sa s dôkazmi, ktoré ukázali, že za útokom stojí Rusko, a následne bez zbytočných odkladov vyhostila troch ruských diplomatov, ktorí na Slovensku vykonávali činnosť nad rámec štandardnej diplomatickej praxe.

 

Rusko reagovalo na vyhostenie troch diplomatov zo Slovenska

 

Uviedol to  poslanec Európskeho parlamentu (EP) a podpredseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Doplnil, že v ďalšej fáze bude dôležité podporiť Česko na európskej úrovni pri ich požiadavke, aby ruských tajných agentov vyhostili aj ďalšie členské štáty Európskej únie (EÚ).

 

"Ako europoslanec a viceprezident tretej najväčšej frakcie v EP tejto požiadavke dobre rozumiem a podporujem ju," uviedol Šimečka.

Europoslanec v súvislosti s vyhostením troch ruských diplomatov zo Slovenska zároveň uviedol, že skutočne nebolo na čo čakať. Obzvlášť nie po tom, ako sa vláda Petra Pellegriniho po kauze Skripaľ na rozdiel od väčšiny členských štátov neodvážila vyhostiť ruských agentov.

 

img


Premiér Eduard Heger (OĽaNO) vo štvrtok 22. apríla informoval, že Slovensko pristúpilo k vyhosteniu troch ruských diplomatov po dôkladnom vyhodnotení informácií slovenských spravodajských služieb, ktoré úzko spolupracujú so službami spojeneckých krajín. "Naše spravodajské zložky informovali o pôsobení, ktoré je nezlučiteľné s diplomatickou činnosťou na území SR," povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

"Mali by sme si v prvom rade uvedomiť, že Rusko má svoje strategické a geopolitické záujmy, ktoré sú často v jasnom konflikte s našimi. Nemôžeme mu donekonečna ustupovať, pretože to v Kremli budú vnímať ako slabosť. Ak chceme mať s Ruskom predvídateľné, konštruktívne a obojstranne výhodné vzťahy, musíme si vybudovať rešpekt a hovoriť rovnakým sebavedomým a jasným jazykom," skonštatoval Šimečka.

 

 

Šimečka zároveň v súvislosti s vakcínou Sputnik V dodal, že je v poriadku ho nakúpiť a po prípadnom schválení Európskou liekovou agentúrou (EMA) aj použiť, rovnako postupujú viaceré európske krajiny ako Rakúsko či Nemecko.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies