Koronakríza zatvára reštaurácie. Väčšina Slovákov sa vyslovila, že by im klesla kvalita života, ak sa zavrie ich obľúbená

NETKY.SK • 15 Október 2020, 18:49 • 2 min
Koronakríza zatvára reštaurácie. Väčšina Slovákov sa vyslovila, že by im klesla kvalita života, ak sa zavrie ich obľúbená

BRATISLAVA - Až 64 % Slovákov tvrdí, že keby sa ich obľúbená reštaurácia zavrela v dôsledku koronakrízy, pocítili by to ako nepriaznivú zmenu vo svojom živote.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Slováci si tiež veľmi dobre uvedomujú, že táto hrozba je reálna. V prieskume realizovanom pre spoločnosť Edenred Slovakia v prvej polovici októbra v súvislosti s iniciatívou „Poďme sa najesť“ si takmer 72 % opýtaných všimlo vo svojich podnikoch zásadnú zmenu, je v nich oveľa menej hostí, než bývalo.

 

Niektoré reštaurácie už zrejme neotvoria

Nejde pritom o jedinú zmenu, ktorú návštevníci reštaurácií zaznamenali. Prevádzky, ktoré napriek kríze nezatvorili, museli pristúpiť k zásadným interným zmenám ako je prepúšťanie personálu, skracovanie otváracích hodín, aby sa nenavyšovali náklady na chod prevádzky a mzdy zamestnancov, ktoré sa z nízkych tržieb nedajú pokryť. Zároveň si tiež všimli, že reštaurácie zužujú aj ponuku jedál.

 

img

 

Je zrejmé, že toto odvetvie hospodárstva zažije v najbližších týždňoch či mesiacoch poriadne turbulencie. Obzvlášť, keď sa zavádzajú prísne epidemiologické opatrenia, ktoré ohrozujú ich existenciu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Premiér: Vláda nerozhoduje o zatváraní reštaurácií, je to rozhodnutie odborníkov

 

Gastroprevádzky čelia existenčným problémom

Až dve tretiny opýtaných Slovákov majú svoju obľúbenú reštauráciu, ktorá by im chýbala ak by boli nútené ukončiť svoju činnosť.

 

Prieskum potvrdzuje, že čoraz viac ľudí si uvedomuje, že reštaurácie nie sú iba biznis, ale osudy ľudí, ktorí v nej pracujú a aj tých, ktorí ju navštevujú.

 

„Veríme, že zvyšovaním povedomia o reálnej hrozbe, ktorej gastrosegment čelí, dokážeme spolu s našou cielenou podporou pomôcť,“ povedal generálny riaditeľ Edenred Slovakia Robert Balheim.

 

img

 

Ľudia zmeny vnímajú

Z aktuálneho reprezentatívneho prieskumu vyplýva, že Slováci na zmeny, ktoré sa v dôsledku koronakrízy dejú v reštauráciách a stravovacích zariadeniach, reagujú a vnímajú ich.

 

Najviac (49,4 %) si to všimli mladí ľudia vo veku od 18 do 26. Takmer každý štvrtý hosť, ktorý navštevuje bratislavské podniky si všimol, že po prvej vlne došlo k zníženiu počtu personálu, čo sa prejavilo napríklad dlhším čakaním na jedlo

 

V Trenčianskom kraji si takmer 15 % všimlo, že reštaurácie významne zredukovali svoje menu. Najsilnejšie však ľudia vnímajú skutočnosť, že reštaurácie zívajú prázdnotou.

 

Súvisiaci článok: Richard Sulík odmieta plošné zatváranie prevádzok, na vláde bude presadzovať lokálne opatrenia

 

img

 

Dôvodom je, že zákazníci sa boja navštevovať prevádzky z obáv, že sa nakazia alebo boli nútení obmedziť svoje výdavky. Celkovo neblahý trend vyprázdňovania reštaurácií zaznamenalo až 71,8 % opýtaných, v Prešovskom kraji dokonca 80,6 %. 

 

Urobme to pre seba

Reštauračný sektor sa len pomaly spamätáva zo strát, ktoré mu spôsobila prvá vlna pandémie a už musí čeliť druhej. Jedlo v reštauráciách sa od štvrtka (15. októbra) nesmie konzumovať v interiéri. Je možné si ho vziať iba so sebou alebo ho zjesť na terase, čo pri aktuálnom nepriaznivom počasí nie je veľmi možné. 

 

Hrozí tak, že viacerí majitelia prevádzok verejného stravovania budú musieť zatvárať svoje prevádzky. Okrem poklesu tržieb takmer na nulu, to bude mať aj ďalší efekt, ktorým je obmedzenie rozmanitej ponuky reštaurácií pre stravníkov. Podľa prieskumu by to opýtaní hodnotili ako zníženie kvality svojho života.

 

Prečítajte si viac: Na Slovensku bude od utorka platiť zákaz zhromažďovania sa viac ako 6 ľudí

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona