Ropa už nie je problém! Tiecť by mala v najbližších hodinách. Sulík uviedol dátum podania demisie ministrov SaS

NETKY.SK • 10 August 2022, 13:35 • 2 min
Ropa už nie je problém! Tiecť by mala v najbližších hodinách. Sulík uviedol dátum podania demisie ministrov SaS

BRATISLAVA – Dôvodom na zastavenie dodávok ropy ukrajinským dopravcom je nezúčtovanie platby za tranzit niektorou zo západoeurópskych bánk.

slovakia

left justify in out

Po dohode, že prepravu ropy cez Ukrajinu zaplatí rafinéria Slovnaft, by sa mali dodávky ropy obnoviť počas niekoľkých hodín. Na stredajšej tlačovej konferencii to povedal minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Riešenie je podľa Sulíka dočasné.

 

„To, že prestala tiecť ruská ropa, nie je vina ruskej strany a nie je vina ukrajinskej strany,“ zdôraznil Sulík. Chyba sa podľa neho stala niekde v západnej Európe, keď banky nepustili platbu a, naopak, ju vrátili späť do Ruska.

 

„Ja by som za týmto nehľadal žiadny ďalší politický kontext, lebo tam žiadny nie je,“ dodal minister.

 

img


Transakciu, v ktorej má rafinéria Slovnaft zaplatiť za tranzit ropy, má podľa Sulíka zrealizovať ČSOB. Cena za prepravu je  okolo desiatich miliónov eur, a preto nejde o výraznejší finančný problém, ale o technický. Výdavky si Slovnaft podľa ministra finančne vyrovná s ruskou stranou. Ropa prestala na Slovensko tiecť už minulý štvrtok (4. 8.). Sulík objasnil, že dodávky ropy boli od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu dovtedy prerušené už trikrát. Vždy išlo o krátkodobé výpadky.

 

K téme: Dobrá správa! Dodávky ropy sa majú už čoskoro obnoviť

 

SaS počíta s každou alternatívou riešenia koaličnej krízy.

 

img

 

Najpravdepodobnejšia je podľa slov lídra liberálov Richarda Sulíka demisia ministrov SaS na konci augusta. Uviedol to na stredajšej tlačovej konferencii. Predpokladá, že minister financií Igor Matovič (OĽaNO) z vlády neodíde a požiadavky SaS sa nenaplnia.

 

„Toto sú vážne veci. Ide o to, ako bude naša krajina spravovaná. Teraz sa plašiť a naháňať aktérov k rozhodnutiam by bolo horšie ako počkať,“ reagoval Sulík na otázku, či má zmysel čakať do konca augusta. Deklaroval podporu vláde Eduarda Hegera (OĽaNO). „Ale keď sa nedá, tak sa nedá,“ povedal s tým, že Matovič je prilepený na svojej stoličke. SaS však na jeho odchode trvá. Podľa Sulíka si preto musia v OĽaNO zvážiť, či uprednostnia záujem krajiny alebo svojej strany.

 

img

 

Odmieta, že by SaS začala s predvolebnou kampaňou. Podčiarkol, že koalíciu opustili a majú právo predkladať do parlamentu aj ústavné zmeny. Avizoval, že do konca augusta predložia aj ďalšie návrhy a budú pre ne hľadať podporu.

 

Možno vás zaujme: Netradičné žiadosti občanov smerované rezortu vnútra



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona