J. Naď: „Kto žiada vojenskú neutralitu Slovenska, žiada našu bezpečnostnú samovraždu.“

NETKY.SK • 22 August 2023, 15:45 • 2 min
J. Naď: „Kto žiada vojenskú neutralitu Slovenska, žiada našu bezpečnostnú samovraždu.“

BRATISLAVA - Demokrati Eduarda Hegera opätovne vyzývajú demokratické strany, aby jasne deklarovali svoje zahranično-politické smerovanie a zásadne odsúdili intenzívny tlak extrémistického spektra, ktorý môže mať za následok bezpečnostné ohrozenie Slovenska.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podpredseda Demokratov a exminister Jaroslav Naď upozorňuje, že snahy o vystúpenie z najsilnejšej obrannej Aliancie, môžu mať priame dopady na Ozbrojené sily SR a tiež bezpečnosť občanov: „Kto žiada vojenskú neutralitu, musí si byť vedomí, že žiada bezpečnostnú samovraždu Slovenska. Odchod z NATO by znamenal odchod techniky za miliardy, ktorú sa nám podarilo na Slovensko dostať, odchod spojencov, ktorí sú pripravení nás chrániť, stopnutie akejkoľvek spolupráce, či už pri ochrane nášho vzdušného priestoru, pri spoločných vojenských cvičeniach a množstva ďalších projektov. Nebuďme naivní, matematika nepustí, v NATO sú spolu milióny vojakov, ktorí sú ochotní spojiť sily v prospech ktorejkoľvek členskej krajiny,“ hovorí Naď.

 

Naď zároveň pripomenul, že doteraz bolo neutrálnou krajinou aj vyspelé Fínsko a Švédsko, ktoré uvedomujúc si súčasnú geopolitickú realitu, prejavili svoj záujem byť súčasťou Aliancie.

„Táto debata je jeden veľký nelogický absurd. Aliancia sa rozrastá, ďalšie krajiny prichádzajú, pretože si uvedomujú, že v jednote je sila a extrémisti a fašisti lamentujú a burcujú národ, či ostať pod krídlami garanta našej bezpečnosti. Ak by sa to stalo, boli by sme vôbec prvým prípadom, kedy by sa členská krajina dobrovoľne rozhodla oslabiť svoju bezpečnosť.“ Upozornil Naď a dodal, že Slovensko si ako susediaca krajina s Ukrajinou, kde prebieha vojenský konflikt, nemôže dovoliť ani len uvažovať o osamostatnení sa vo vojenskej oblasti.

 

Predseda Demokratov Eduard Heger komentuje, že NATO už počas svojej existencie obhájilo svoj význam: „Počas existencie Aliancie neprebiehal ani raz žiaden vojenský konflikt na území ktorejkoľvek členskej krajiny. Byť vojensky neutrálny znamená dať Slovensko na podnose V. Putinovi. Ani Ukrajinci neverili, že ich Rusi bezdôvodne napadnú a žiaľ, stalo sa. Byť neutrálny, znamená byť sám, bez kohokoľvek pomoci v krízových situáciách. Zamyslime sa, ak Rusov neodradila početná ukrajinská armáda, nevidím dôvod na to, aby ich odradilo osamotené Slovensko, ktorému by nikto nedržal chrbát.“

 

Demokrati zároveň apelujú na občanov, aby dôkladne vnímali toto bezpečnostné riziko, ku ktorému nás ako krajinu, chcú zaviazať extrémistické a proruské politické strany.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Demokrati / Matúš Mandrák Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies