Slovensko poskytne utečencom z Ukrajiny pomoc 530 miliónov eur zo zdrojov EÚ

NETKY.SK • 9 Apríl 2022, 17:57 • 2 min
Slovensko poskytne utečencom z Ukrajiny pomoc 530 miliónov eur zo zdrojov EÚ

BRATISLAVA – Slovensko poskytne 530 miliónov eur na podporu ukrajinských utečencov v SR zo zdrojov EÚ.

slovakia

left justify in out

Má ísť o nevyčerpané peniaze z eurofondov. TASR o tom informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. „Slovensko je solidárne s Ukrajinou a sme lojálny sused. Bezpečnosť a prosperita Ukrajiny sú aj naším záujmom,“ uviedol premiér Eduard Heger (OĽaNO).

 

img

 

Financie majú smerovať na humanitárnu pomoc a zabezpečenie základných životných potrieb, ale aj na podporu slovenských občanov napríklad prostredníctvom zriadenia škôlok v slovenských obciach. Ďalších päť miliónov eur podľa premiéra vyčlenilo Slovensko na rozvoj ukrajinských regiónov prostredníctvom slovensko-ukrajinskej cezhraničnej spolupráce.

 

Celosvetová zbierka: Stand Up for Ukraine (Postavme sa za Ukrajinu)

 

V rámci celosvetovej zbierky pre ukrajinských vojnových utečencov s názvom Postavme sa za Ukrajinu sa vyzbieralo 10,1 miliardy eur. Oznámila to v sobotu vo Varšave šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorú citovala tlačová agentúra AFP.

 

„Kampaň Postavme sa za Ukrajinu priniesla 9,1 miliardy eur pre ľudí utekajúcich pred bombami na Ukrajine i mimo nej, pričom ďalšiu miliardu prisľúbila Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR),“ uviedla von der Leyenová.

 

 

Cieľom podujatia, ktoré zvolali Európska únia a kanadský premiér Justin Trudeau, bolo získať finančné prostriedky pre vnútorne vysídlené osoby na Ukrajine a utečencov z vojnou zničenej krajiny, uviedli organizátori. Do zbierky sa za svoje krajiny zapojili svetoví lídri, ako aj hviezdy šoubiznisu.

 

Von der Leyenová na sobotňajšej medzinárodnej donorskej konferencii označila vyzbieranú čiastku za „fantastický“ výsledok. Zároveň prisľúbila, že „príde ešte viac“ subvencií. „Solidarita krajín, spoločností a ľudí na celom svete prináša trocha svetla v tejto temnej hodine. Keď prestanú padať bomby, obyvateľom Ukrajiny pomôžeme obnoviť ich vlasť. Budeme sa naďalej zasadzovať za Ukrajinu,“ dodala predsedníčka EK.

 

Na varšavskom podujatí prostredníctvom telemostu prehovoril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Odvaha Ukrajiny už spojila celý demokratický svet,“ uviedol vo svojom videoposolstve, pričom vyzval Západ, aby uvalil ďalšie sankcie na ruské banky a prestal nakupovať ruskú ropu.

 

 

Od začiatku ruskej vojenskej invázie 24. februára utieklo z Ukrajiny viac ako 4,4 milióna ľudí. Väčšina z nich zamierila do krajín EÚ vrátane susedného Poľska, ktoré doteraz prijalo viac ako 2,5 milióna utečencov.

 

Možno vás zaujme: Slovensko bude tlačiť na to, aby sa Ukrajina stala členom EÚ, uviedol premiér



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies